Slatki namaz od žira, sušene buče ili misirače, vino od maslačka, prirodne svježe spravljene sokove od blitve u kombinaciji s bananom, jabukom ili kruškom, sve to su imali prilike kušati posjetitelji Dana zdravlja, rekreacije i zdrave prehrane koji je, u organizaciji Turističke zajednice, jučer održan u parku u Lipiku.
Više od dvadeset izlagača predstavilo je svoje proizvode ili usluge na za ovu priliku postavljenim štandovima, a u Lipiku je izlagao i OPG „Brač fini sapuni“ iz Postira na otoku Braču. Oni su u ponudi imali 100 posto prirodno izrađene sapune, bez konzervansa i kemikalija, a na ovom štandu su se, razumljivo je, najviše zadržavale žene.
– Zadovoljni smo jer i ovdje se vidi da ljudi vode brigu o svojem zdravlju, posebno o koži, a prihvaćeni su i naši proizvodi – sapuni od lavande, kamilice, smilja, Gospine trave, ružmarina, kadulje koji traju i do tri mjeseca, pojasnila je Vesna Malić.
Iz Opatije u Lipik
Iz Hrvatske Kostajnice su u Lipik stigli i članovi obitelji Lenac koji su nudili sušenu buču, tradicijsko jelo koje se u njihovom kraju jede i na Badnju večer, kao postna hrana.
– Jučer smo bili na sličnom sajmu u Opatiji, a danas u Lipiku nudimo proizvode iz vlastite proizvodnje. Tek smo prije godinu dana ozbiljno krenuli s ovim poslom, zasad imamo zasijan jedan hektar, a za kilogram sušene misirače potrebno je 40 kilograma sirove. Sušimo ih isključivo na suncu, 3 do 4 dana i u postupku smo dobivanja eko certifikata, rekao nam je Kristijan, nositelj posla.
U postupku eko certificiranja je i posao Franje Kosa iz Slavonskog Broda koji nudi proizvode od žira. – Žir je dobar za šećernu bolest, za krvne sudove, hemeroide, pomaže u otklanjanju tromosti, a mi nudimo „Žirko“ – slatki namaz od žira, brašno od žira koje se pije kao napitak te brašno od pitomog kestena koje se koristi u pravljanju kolača. Što se tiče žira, tehnolozi u prehrani tvrde da smo jedini u svijetu koji se bave njegovom preradom za prehrambene potrebe, s ponosom ističe Franjo.
Posjećen je bio i štand Dragutina Knezovića iz Zagreba koji je nudio maslačkovo vino koje proizvodi također jedini u Hrvatskoj. – Ako se koristi u terapeutske svrhe treba popiti čašicu od 0,02 decilitra ujutro na tašte i navečer prije spavanja. Vino ima 13 posto alkohola i naravno da se može popiti i za veselje, a provjereno je da ujutro od njega ne boli glava.
Svi oni su u Lipik došli na poziv TZ, a pozivu su se odazvali i Daniela, Tena i Monika, učenice 3. razreda pakračke gimnazije koje su, u sklopu nastave iz kemije, tijekom školske godine na bazi sode bikarbone proizvodile deterdžente za pranje rublja, kugle za kupanje, sapune, dezodoranse. Zbog velike temperature tekućina je jučer bila posebno tražena, a neobične sokove spravljale su članice Kluba „Skok“ iz Daruvara, nudeći posjetiteljima sokove od kombinacije blitve i raznog voća. Iako neprivlačan izgledom i bojom, sok je ipak oduševio okusom, u što se uvjerio i vaš novinar.
Fontana – najveća atrakcija
Uz brojne druge sadržaje posjetitelji su se imali prilike i rekreirati uz tenis, stolni tenis, odbojku, badminton, mini rukomet, mogli su jahati na konjima, plesati zumbu, okušati se u streličarstvu ili uživati u bogatoj gastronomskoj ponudi ili u kulturno–umjetničkom programu. Organizirana je i biciklijada do jezera Raminac na kojoj je sudjelovalo 40-ak vozačica i vozača. Ipak, posebna atrakcija je bila čuvena lipička fontana koja je „proradila“ nakon 22 godine što su mnogi posjetitelji iskoristili za fotografiranje, a neki su u njoj nakratko pronašli i osvježenje.
Ivica Kostelić – posebni gost
Najpopularniji gost jučerašnjeg događanja u Lipiku bio je Ivica Kostelić koji je, nakon posjeta planinarskom domu na Omanovcu, posjetio i Lipik, obišao štandove i lipičku bolnicu, kupio pokoji suvenir, vozio se u kočiji ulicama Lipika i strpljivo odradio fotografiranje i dijeljenje autograma.
FOTO Više fotografija potražite u galeriji.