U požeškoj bolnici štrajka većina, u pakračkoj skoro nitko

Opća županijska bolnica Pakrac
(FOTO: Mario Barać)

19.09.2013. | L. Galić/M. Barać
Pregleda: 13741

Štrajk medicinara nastavljen je i danas. U Općoj županijskoj bolnici Požega štrajku se pridružilo gotovo 95 posto od ukupno 48 članova Hrvatskog liječničkog sindikata.

- Na sastanku s kolegama svi su dobili demokratsko pravo izjasniti se podržavaju li štrajk ili ne. Odaziv je velik i nikakvih problema zbog toga nitko nije imao. Uobičajeno smo kao i do sada, u Ministarstvo imali obvezu poslati do deset sati broj liječnika koji su na svojim radnim mjestima. Međutim, nikakvih popisa s imenima i prezimenima, kao što je to u nekim gradovima bio slučaj, kod nas nije bilo - rekao nam je predsjednik požeške podružnice Sindikata Igor Ivanović.

Dodaje da je broj pacijenata jučer u bolnici bio manji u odnosu na inače. Time su i oni dali svojevrsnu potporu ovom potezu liječnika i medicinskih sestara.  Svima je pružena odgovarajuća usluga i skrb.


- Sutra u pet minuta do 12 u svim će hrvatskim bolnicama, pa tako i požeškoj, biti provedena akcija "5 do 12".  Izaći ćemo nakratko svi pred glavni bolnički ulaz te tako javnosti pokazati koliko nas je uistinu u štrajku - najavio je dr. Ivanović.


Akciji "5 do 12" pridružit će se i medicinske sestre i tehničari požeške bolnice. I njihov je odaziv štrajku oko 95 posto, a potporu im daju i kolege koje nisu članovi Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara. Prema riječima Nelice Petrović, predsjednice požeške podružnice broj sestara i tehničara u požeškoj je bolnici minimalan. Unatoč toj činjenici i štrajku koji će trajati sve do ispunjenja zahtjeva osnovna zdravstvena njega pacijenata se odrađuje.

Krunoslav Kelemen, sanacijski upravitelj Opće županijske bolnice Pakrac pojasnio je kako za potrebe rada bolnice i Ministarstva zdravlja vode dnevnu evidenciju rada.

- To znači da u evidenciji razlikujemo one koji su došli na posao i rade kao i do sada, uobičajene poslove i one koji su došli na posao i rade samo prijeko propisano poslove koje je tijekom štrajka propisao ministar. Prema takvoj evidenciji u našoj je ustanovi u štrajku 15 posto liječnika i svega 1 posto medicinskih sestara i tehničara. Razlog tako male brojke kod sestara i tehničara je upravo u evidenciji jer nekih 10-ak posto njih se izjašnjava da podržava štrajk, ali svakodnevno obavlja sve poslove na svom radnom mjestu, pojašnjava Kelemen i dodaje kako je u pakračkoj bolnici trenutno zaposleno 106 sestara ili tehničara, 34 liječnika i 40 ostalih zdravstvenih radnika.




Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Ako ste bili na ljetovanju u Hrvatskoj, koliko ste platili noćenje u apartmanu?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI