Gradski proračun je bio prenapuhan: Nedostaje 5 mil. kn

Nino Smolčić
(FOTO: Mario Nakić)

10.09.2013. | Mario Nakić
Pregleda: 11376

"Već godinama se gradski proračun predstavljao požeškoj javnosti kao nepresušni izvor prihoda koji nema veze sa životom grada. Razmatranjem izvršenja proračuna za prvih šest mjeseci jasno je da nije tako. Proračun je u minusu", istaknuo je Nino Smolčić, nezavisni vijećnik i predsjednik Gradskog vijeća Požege na današnjoj konferenciji za medije najavivši sjednicu Gradskog vijeća za četvrtak. Na njoj će se raspravljati i odlučivati o 34 točke koje je predložio gradonačelnik Vedran Neferović uz još moguće teme koje vijećnici mogu predložiti na samoj sjednici.

- Odbor za financije se morao sastati tri ili četiri puta kako bi našli rješenje za rebalans. Proračun za ovu godinu bio je planiran u iznosu 110 milijuna, rebalansom će biti smanjen na 93 milijuna. U prvih šest mjeseci ove godine već nedostaje pet milijuna. Proračunom uopće nisu bili planirani troškovi drugog kruga lokalnih izbora, a pojavili su se i novi troškovi na izgradnji nove Glazbene škole. Proračun se dosad planirao na način da se prvo utvrde rashodi, a onda se doslovno izmišljaju prihodi za koje se već znalo da neće biti ostvareni - rekao je Smolčić ustvrdivši kako će sigurno do kraja godine trebati donijeti još jedan rebalans nakon ovoga.

Jedan od načina kako "pokrpati rupe" u proračunu bit će smanjenje troškova na plaćama gradonačelnika, dogradonačelnika, zaposlenika u gradskoj upravi i gradskim institucijama. Među prijedlozima za sjednicu Gradskog vijeća Smolčić je izdvojio smanjenje koeficijenta plaća za 20 do 38 posto, ovisno o stručnoj spremi djelatnika. Najviše će se smanjiti plaće zaposlenicima sa srednjom stručnom spremom. Ako prijedlog bude usvojen, Grad će na tome do kraja godine uštedjeti 700.000 kuna, a sljedeće će godine ukupna ušteda iznositi oko 2,5 milijuna kuna, predviđa Smolčić.


Gradsko vijeće će u četvrtak odlučivati i o novim članovima Nadzornog odbora Tekije te ravnateljima u gradskim institucijama. Što se tiče samog rada Gradskog vijeća, predsjednik Smolčić je naglasio kako ne postoji tema o kojoj se na njihovim sjednicama ne smije raspravljati te jamči građanima da će uvijek biti informirani o svim segmentima njihova rada.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Ako ste bili na ljetovanju u Hrvatskoj, koliko ste platili noćenje u apartmanu?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI