Svaki treći maturant u požeškoj županiji pao na maturi

Učionica - ilustrativna fotografija
(FOTO: PIXSELL)

17.07.2013. | Aleksandar Grlić
Pregleda: 13355

Prema neslužbenim rezultatima državne mature požeško-slavonski maturanti su najbolje položili hrvatski i strane jezike. Prosječne ocjene na državnoj maturi iz matematike su u našim srednjim školama podjednake ili lošije u odnosu na 2012. godinu. Rezultati iz prirodoslovnih predmeta su uglavnom ispodprosječni.

Tehnička škola: iz matematike i fizike slaba dvojka

- Nismo zadovoljni. Od njih 97, 63 ih je prošlo. Najbolje im idu strani jezici gdje imaju prosjek između 3 i 4. Prosjek za matematiku je ove godine bio 1,8 po A programu, a 2,1 po b programu iako su ispiti ove godine lakši, rezultati su lošiji. Fiziku smo ove godine totalno podbacili, prosjek je 1,6. Dobar je pokazatelj dodatna nastava subotama na kojoj je bio jak loš odaziv. Prošle godine odaziv je bio bolji i to se odrazilo na rezultatima - izjavio je Goran Grgić, koordinator državne mature Tehničke škole Požega.


Katolička gimnazija: trojka


- Kod nas je 47 učenika polagalo maturu, a 43 je položilo. Prosjek je ugrubo oko 3. Prethodne dvije generacije su bile bolje, nismo najzadovoljniji, no nešto su se poboljšali u o odnosu na ostale učenike u državi. Na A razini matematike prosjek je 2,0, a na B razini 2,91. Prije dvije godine su bili oko 3,3. i 3,8. Prosječna ocjena svih jezika je malo iznad 3, a fiziku je od 7 učenika četvero palo i prosjek je 2,5. Biologija je oko 2,48, a kemiji je prosjek oko 1,5. Ukupni prosjek je oko 3 - rekla nam je Katarina Soldo Obučina, koordinatorica državne mature Katoličke gimnazije Požega.

Gimnazija: Nitko nije pao iz hrvatskog i engleskog jezika

- Zadovoljni smo i nema prevelikih razlika od naših očekivanja, posebno s hrvatskim i engleskim jezikom gdje niti jedan učenik nije pao na maturi. Od 163 učenika 157 je prošlo, prosječne ocjene se kreću od dobar do vrlo dobar. Matematika je u prosjeku 2,80 po A programu i 3,12 po B programu. Za fiziku smo ove godine imali veliki interes njih 42 i prosjek je 2,57, a među izbornim predmetima po broju maturanata slijede biologija i kemija. Primjećujemo trend rasta interesa za politiku i gospodarstvo, psihologiju i sociologiju - kazala je Izabela Ivanović, koordinatorica državne mature Gimnazije Požega.

Obrtnička škola: slabija trojka

- Na maturu je izišlo 38 odjevnih i arhitektonskih tehničara, 29 ih je prošlo. Na hrvatskom jeziku im statistički malo nedostaje za trojku po A programu, po B programu je imaju. Matematiku po A programu polagao je samo jedan učenik, a po B ih je prošlo 33 koji su prosječno ostvarili solidnu dvojku. U engleskom jeziku su nešto bolji oni koji su polagali po jačem A programu koji imaju jedva trojku, dok oni po B programu imaju solidnu dvojku. Prosjek je neka slabija trojka. Zadovoljni smo rezultatima, no naravno da mogu biti bolji - ispričao je Josip Tajs, koordinator državne mature Obrtničke škole Požega.

Srednja škola Pakrac: fizika kvari prosjek

- Ukupno 98 učenika je polagalo, a 79 je položilo državnu maturu. Zadovoljni smo rezultatima, nešto su bolji od prošlogodišnjih i na razini su države u svemu osim u fizici. Ona nam je godinama problem i prosjek je nešto ispod 2. U ostalim predmetima imamo i učenika koji su među 15 najboljih u državi, primjerice jednu učenicu u engleskom po B programu - rekao je Jonatan Berlančić, koordinator državne mature Srednje škole Pakrac.

Ekonomska škola: solidna trojka

- Maturi je pristupilo 111 učenika, a palo ih je 20-ak, ne mogu vam reći točno, negdje oko 22, prosječna ocjena je dobar. Rezultati su na razini prošlogodišnjih, ali kako smo ove godine imali više padova, to znači da su oni koji su prošli riješili ispite bolje jer padovi ruše prosjek. Najlošiji su bili očekivano u matematici, u hrvatskom jeziku prosječno imaju 3, engleski i njemački su solidno riješili. Od izbornih predmeta su najviše polagali politiku i gospodarstvo gdje im je prosječna ocjena dobar - kazala nam je Marinka Parac, ravnateljica Ekonomske škole.

Poljoprivredno-prehrambena: Podaci koje tražite nisu za javnost

- Pristupilo je 56 učenika i nije bilo prigovora na provedbu, koliko ih je prošlo i druge podatke ne smijem vam reći jer smo se tako dogovorili u školi, ti podaci nisu za javnost - kazala nam je Anita Bubak, koordinatorica državne mature u Poljoprivredno-prehrambenoj školi Požega.

Državnu maturu je u Požeško-slavonskoj županiji polagalo ukupno 610 učenika. Čak 29 posto njih (podaci iz svih škola osim Poljoprivredno-prehrambene) nije položilo.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Ako ste bili na ljetovanju u Hrvatskoj, koliko ste platili noćenje u apartmanu?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI