¨Ovo je potez očajnika. Najteže mi je gledati kćer kako pati¨

Sonja Perčin i njezina kćer Dora
(FOTO: Mario Barać)

31.08.2014. | Mario Barać
Pregleda: 26669

"Do prije dvije godine sam živjela normalan život. Imala sam posao, solidna primanja, rodila mi se kćer Dora, živjela sam u obiteljskoj kući s majkom Višnjicom i onda se odjednom sve potpuno promjenilo. Danas sam očajna, više ne znam što da radim i zato molim dobre ljude i one koji su u mogućnosti da mi pomognu jer sam na izmaku snaga".

Ovako je svoju životnu priču započela 38-godišnja Pakračanka Sonja Perčin, profesorica hrvatskog jezika i socijologije u Srednjoj školi Pakrac. Ona i njezina 20 mjeseci stara kćer Dora čekaju potvrdu dijagnoze i sumnji da Dora boluje od juvenilne mijelomonocitne leukemije te neurofibromatoze. Obratila nam se s molbom za pomoć jer, kako sama kaže, život ju je doveo u bezizlaznu situaciju.

- Sve je počelo prije godinu i pol dana. Majka se razboljela, imala je dva karcinoma i ubrzo je umrla. Živjela sam s njom i do njezine smrti sam se o njoj brinula i plaćala liječenje. Nakon toga ostala mi je gomila računa kao i njezina dva kredita koja moram otplaćivati uz svoj kredit koji sam podigla kada su životne okolnosti bile normalne. Ali, to nije bio kraj mojim mukama - prepričava nam samohrana majka.


Majka sumnja na cjepivo


Problemi s Dorom su započeli u ožujku ove godine. - Kada je imala 15 mjeseci, odvela sam je na redovno cijepljenje djece nakon godine dana starosti. Prolongirala sam to cijepljenje jer sam čula i čitala o problemima koja ta cjepiva mogu izazvati i bila sam sumnjičava. Do tog cijepljenja Dora je bila sasvim zdravo dijete koje je normalno napredovalo. Deset dana nakon cijepljenja dobila je tempreraturu 40 stupnjeva Celzijusa. Drugi dan je temperatura malo popustila, ali i dalje je bila preko 38,5 i odvela sam je u bolnicu. Rezultati analize krvi pokazali su veliko povećanje leukocita i najprije se sumnjalo na neku bakterijsku infekciju, a potom i na mononukleozu. Te dijagnoze nisu potvrđene i na kraju su nas pustili kući jer je stanje bilo poboljšano, ali smo svaka dva tjedna kontrolirali leukocite. Oni su i dalje malo rasli, pa malo padali. Početkom lipnja na kontroli su leukociti ponovno bili povećani i uputili su nas u bolnicu Rebro u Zagrebu gdje su uslijedile dvije punkcije koštane srži.



Čekaju rezultate analize iz Njemačke

- Nedavno su joj uzeli uzorak vlasi kose i krv i sve poslali na analizu u Freiburg u Njemačku. Nalazi trebaju stići za dva do tri tjedna. Tada će ponovno morati za Zagreb, a u bolnici su nam već najavili kako će Dori vjerojatno morati raditi i treću punkciju koštane srži. Uglavnom, tada ćemo znati hoće li leukemija biti potvrđena nakon čega će se i znati na koji način će Doru biti potrebno liječiti, a jedna od mogućnosti je transplantacija koštane srži - tvrdi Sonja.

Iako nitko još nije službeno potvrdio uzrok pojave ove bolesti, Sonja sumnja da je ona posljedica cijepljenja. Ističe da se do tada Dora normalano razvijala i rasla, normalno se razvijao i govor i motorika.

Osim što kao majka zbog bolesti djeteta prolazi teško razdoblje, Sonja priznaje da joj veliki stres i psihozu predstavlja financijska situacija koja je sve teža.

- Imam dobar posao i solidna primanja, ali problem je što mi sada većina primanja odlazi na otplatu kredita. Osim toga Dorino liječenje također košta, a ona je moje sve, moj život i moja radost, za nju nikada ne smije nedostajati novca. Moram plaćati neke lijekove i vitamine koje mora piti, a nas svaki odlazak u Zagreb košta najmanje 600 kuna.

Strah od blokade zbog neplaćenih režija

- Kada sve to poplaćam, ne ostane mi ništa pa sada imam problem s režijskim troškovima. Strah me je blokade jer opomene stižu, a ja jednostavno nemam novca da platim plin, vodu, struju, kanalizaciju, telefon, televiziju. Zato sam se odlučila na ovaj način apelirati na dobre ljude da mi pomognu na bilo koji način. Nama je svaka kuna od velike pomoći, ali ne radi se samo o novcu. Neki su se prijatelji javili da će pomoći u pelenama, u osnovnim životnim potrepštinama i namirnicama, u odjeći za moju Doru. Sve je to velika pomoć jer ono što dobijem, ne moram kupovati - pojašnjava Sonja.

Potrebno sakupiti 8 tisuća kuna

Ističe da u naredna tri tjedna treba platiti oko 8 tisuća kuna računa i nada se da će zahvaljujući pomoći ljudi u tome i uspjeti i, kako sama kaže, s vrata skinuti barem taj kamen.

- Kada utvrde dijagnozu Dorine bolesti, znat ćemo na koji način ćemo je morati liječiti. Moguće je i da ću morati ići i na bolovanje ako Dora bude morala dulje ostati u bolnici jer je tamo ne mogu ostaviti samu - kaže Sonja.

S obzirom da radi, morala je pronaći i ženu koja će Doru čuvati, a niti vrtić ne dolazi u obzir jer je zbog bolesti njezin imunitet jako oslabio pa su za Doru neke uobičajene dječje bolesti puno opasnije.

- Sve ovo radim zbog kćeri, kako bih joj omogućila što bolje liječenje. Sve bih učinila da joj pomognem jer je majci najteže gledati kada njezino dijete pati. Dora teško podnosi bolnicu, pretrage, jako je uplašena. Zbog svega toga sada je posebno vezana za mene i praktički me ne pušta iz vida. Svjesna sam da svi živimo u teškim vremenima, ali ja nemam drugog izbora i ovo je jedino što mogu napraviti. Ovo je potez očajnika - zaključila je Sonja uz zahvalu svima koji će pomoći.



Pomozite Dori i Sonji

Oni koji su u mogućnosti pomoći Dori i Sonji Perčin, mogu to učiniti uplatom donacije na: Sonja Perčin, A. Cesarca 10 Pakrac, na broj računa: HR8823400093210545094. Pomoći je moguće i uplatama na devizni račun Zagrebačke banke - IBAN  HR0723600003224122134, BIC: ZABAHR2X.

Za bilo kakve upite, Sonji se možete javiti na telefon 098/711-040.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Ako ste bili na ljetovanju u Hrvatskoj, koliko ste platili noćenje u apartmanu?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI