Tvrtko Jakovina: Morate pisati o povijesti na zanimljiv način

Tvrtko Jakovina (u sredini)
(FOTO: Aleksandar Grlić)

05.10.2013. | Aleksandar Grlić
Pregleda: 11126

U čitaonici Gradske knjižnice i predstavljene su posljednje dvije knjige poznatog povjesničara Tvrtka Jakovine: "Treća strana Hladnog rata" i"Trenuci katarze". Jakovina, Požežanin koji predaje na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta u Zagrebu se rado vraća u svoj grad. Čitaonica je bila puna pa se može reći da su i Požežani zainteresirani za njegove knjige.

- Knjiga "Treća strana Hladnog rata" govori o Pokretu nesvrstanih i ulozi Jugoslavije u Hladnom ratu. Ima puno zanimljivih detalja, recimo jugoslavenski stavovi oko Kubanske krize ili krize u Afganistanu. To je zapravo jedna priča o jugoslavenskoj vanjskoj politici. "Trenuci katarze" je priručnik koji na vrlo popularan i netipično znanstven način opisuje najvažnije događaje 20. stoljeća. Profesor Jakovina piše o Mao Ce-tungu, Staljinu, ubojstvu Kennedyja, o nekim drugim bitnim događajima. Namijenjena je širem krugu čitatelja i studentima. "Treća strana Hladnog rata" je zaista svjetska knjiga, stilski znanstveno pisana. "Trenuci katarze" su na popularnijoj razini, ali ništa manje znanstvenoj - pojašnjava nam Goran Đurđević, predsjednik Povijesnog društva Požega.




Jakovinu je prvo predstavio njegov kolega povjesničar Hrvoje Klasić, a potom Seid Serdarević, urednik u izdavačkoj kući Fraktura. Serdarević je postavljao pitanja autoru, koja su obuhvaćala razdoblje od Prvog svjetskog rata do modernih revolucija. Jakovina i Klasić su istaknuli kako je važno pisati povijest na pristupačan način, a ne samo za druge povjesničare.


- U SAD-u sam mogao vidjeti ljude na ulici kako čitaju knjigu povjesničara Davida McCullougha o predsjedniku Trumanu. To je bila knjiga od 800 stranica. Spremao sam se tada raditi u Trumanovoj knjižnici. Bilo mi je nevjerojatno da se takva knjiga o čovjeku koji je bio mrtav već 30 godina i predsjednik poslije II. svjetskog rata,  čita među "nepovjesničarima". Morate moći napisati takvu knjigu - rekao je Jakovina.

- Nažalost, u zadnjih 20 godina o povijesti su govorili svi osim povjesničara. Prije trideset godina škola je bila glavno mjesto gdje se stjecalo znanje, nastavnik je bio glavni autoritet i udžbenik glavni medij. Danas je to ulica umjesto škole. Umjesto nastavnika su roditelji, pjevači, sportaši i političari. Umjesto udžbenika to su razni mediji. Obrazovni proces je danas kompliciraniji. Mi, profesori smo često zadnji kojima se vjeruje. U šali znam pitati svoje studente "Da organiziramo predavanje o Hrvatskom proljeću u dvije zgrade, u jednoj ću predavati ja, u drugoj Thompson. Koga biste išli slušati?" - ispričao je Klasić.

Jakovina je opisao i kako je došao do povijesnih izvora i materijala za pisanje "Treće strane Hladnog rata".

- Imao sam sreću doći do jednog seta dokumenata koji su za povjesničara san snova. Nekadašnji ministar vanjskih poslova Joža Vrhovec pitao me: "Bi li pisao knjigu za mene?". Rekao sam: "Koje dokumente imate?". Odgovorio je: "Imam ja sve" i izvadio zapis svoga razgovora s Ronaldom Reganom. Vrhovec je umro tri mjeseca kasnije i ja sam nakon što sam čuo za to pozvao SUBNOR i rekao: "Ja vas molim, ne poznajem nikoga od njegove obitelji, zamolite da ne bacaju te papire." Poslije sam se upoznao s njegovom suprugom. Otvorilo se nezamislivo more dokumenata.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Podržavate li porez na nekretnine?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI