FOTO: Getty images
Pikantni mesni nadjev u lisnatom tijestu - idealno za brzo predjelo ili međuobrok. Ukusne slane zalogajčiće možete napraviti za manje od pola sata i ne trebate biti majstori od tijesta da vam ispadnu dobro. Kupovno lisnato tijesto uštedjet će vam puno vremena i možete biti sigurni da će ispasti kako treba. Imate li fritezu na vrući zrak, ispecite pite u njoj – dobit će posebnu hrskavost.
Sastojci za lisnato tijesto s pikantnim nadjevom od mesa:
1 žlica ulja
250 g mljevene junetine
250 g začinjene kobasice
2 stabljike celera rebraša, nasjeckane
1 velika slatka crvena paprika, nasjeckana
1 srednja glavica luka, nasjeckana
2 žlice brašna 1/2 čajne žličice soli
1/4 čajne žličice češnjaka u prahu
1/4 žličice kajenskog papra
1/2 šalice povrtne juhe
1 paket lisnatog tijesta
1 veliko jaje, istučeno
Upute za lisnato tijesto s pikantnim nadjevom od mesa:
U velikoj tavi zagrijte ulje. Prodinstajte luk pa dodajte junetinu, kobasicu, celer i slatku crvenu papriku. Kuhajte dok junetina ne postane bjelkasta, a povrće ne omekša, 6-8 minuta. Umiješajte brašno i začine pa postupno i juhu. Kuhajte miješajući dok se ne zgusne, 3-5 minuta. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, oko 30 minuta. Zagrijte fritezu na vrući zrak na 180 stupnjeva ili pećnicu na 175 stupnjeva.
Izrežite list lisnatog tijesta na šest pravokutnika. Stavite nadjev na svaki pravokutnik, presavinite da dobijete jastučić i rubove utisnite vilicom. Ponovite s ostalim tijestom i nadjevom i na kraju sve jastučiće premažite razmućenim jajetom. U serijama ispecite pite u podmazanoj fritezi ili ih stavite na pleh obložen papirom za pečenje i ispecite u pećnici. Pecite dok ne dobiju lijepu boju, 10-12 minuta u fritezi na vrući zrak ili 15-ak minuta u pećnici.
(Izvor: Punkufer.dnevnik.hr)