25.11.2022. | 11:16
Sponzorirani članak
Pregleda: 2963
Kava u kapsulama
(FOTO: 034 portal)
Kada su se pojavile šalice za kavu, od samog početka ljudi koji uživaju u ovom napitku imali su potpuno drugačija mišljenja. Ljubitelji tradicionalne pripreme ovog napitka, brojni stručnjaci u ovom području – baristi, tvrdili su da bi se s kapsulama izgubila sama umjetnost kuhanja kave, ali i cijeli zanat. S druge strane, kapsule za kavu su uvelike pojednostavile proces pripreme espressa, cappuccina i svih drugih toplih napitaka za osobe koje nisu upoznate s tradicionalnim načinima pripreme.
S vremenom se pokazalo da je izum kapsula pun pogodak jer su osvojile tržište i sve više ljudi, čak i onih koji su u početku bili protiv njih, odlučuje se za ovakav način pripreme napitaka. Nekoliko je razloga zašto su kapsule osvojile tržište i domove brojnih ljubitelja kave, a mi ćemo navesti one koje korisnici najčešće spominju.
Jednostavnost korištenja
Ono što kapsule za kavu razlikuje od pripreme ovog napitka na tradicionalan način je jednostavnost. Stari, ručni aparati za espresso koji su se mogli naći u svim kućanstvima i poslovnim prostorima zahtijevali su određenu vještinu i pripremu espressa u nekoliko koraka. Prvo je trebalo samljeti zrna do prave granulacije, zatim ih utisnuti u filter i tek onda pustiti da se kava skuha. S druge strane, za automate koji sami melju grah, tvrdilo se da im je najveći problem to što su zrna u stroju uvijek izložena toplini, što utječe na njihovu kvalitetu i svježinu.
Kapsule kave čuvaju svježinu
Kad smo već spomenuli svježinu, valja istaknuti da su kapsule kave jedina garancija da će kava u njima biti svježa u svakom trenutku. Svatko tko je malo dublje proučio ovu temu zna da su najveći neprijatelji svježine kave zrak, toplina i sunčeva svjetlost. Pod utjecajem ova tri elementa, kava zapravo mijenja okus, oksidira i može postati užegla.
Kapsule kave su hermetički zatvorene i zrak ne može prodrijeti u njih, što može pokvariti okus pripremljenog napitka. Osim toga, obojeni su i svjetlost ne može proći kroz njih. Još jedna stvar u prilog kapsulama je to što se čuvaju odvojeno od aparata i nisu izložene toplini koju emitira bojler.
Okus je uvijek isti
Osim što jamče svježinu, kapsule kave jamče da će vaš omiljen napitak uvijek imati isti okus. Oni koji znaju kako pripremiti savršenu šalicu cappuccina ili espressa znaju da je za to potrebno samljeti zrna do određene granulacije, dodati točnu količinu mlijeka i pjene, kako bi kava uvijek imala isti okus. Kod kuće je malo teže, jer nismo svi tu vještinu naučili od majstora. Upravo zato kapsule kave omogućuju da uvijek popijemo savršen napitak jer sadrže točno odmjerenu količinu kave, granulacije i količine mlijeka.
Bez zamornog čišćenja
Strojevi koji koriste kapsule za kavu puno su jednostavniji za održavanje od tradicionalnih. Sve što je potrebno je napuniti spremnik vodom, a kapsulu nakon pripreme napitka baciti u smeće. Nema procesa izbacivanja kolačića, pranja filtera, pražnjenja spremnika za otpadnu vodu, pa nas to oslobađa dodatnog posla.
Sve su to razlozi, odnosno jednostavnost pripreme, održavanje aparata, jamstvo svježine i okusa, zbog kojih se mnogi odlučuju za kupnju aparata koji koristi kavu na kapsule.