28.1.2020. | 12:12
V.P.
IZVOR: pozeska-kronika.hr
Pregleda: 2883
Švarglijada
(FOTO: Požeška kronika)
Po 8. puta Kulturno umjetničko društvo Poljadija iz Grabarja i tjednik Kronika požeško-slavonska organiziraju „Švarglijadu“, u subotu 01. veljače od 19 sati u mjesnom Vatrogasnom domu. Manifestacija je to koja je od jedne lokalne seoske manifestacije polako prešla okvire svoga kraja i već izaziva interes proizvođača švargla sa šireg dijela Požeštine, ali i proizvođača iz Osječko-baranjske, Brodsko-posavske i Virovitičko-podravske županije.
- Proizvođači i ljubitelji švargla mogu donijeti svoje uzorke i sudjelovati na natjecanju. Uzorci se primaju od 18 sati u Vatrogasnom domu u Grabarju, a ocjenjivati će ih već prokušana i stručna komisija sastavljena od inženjera tehnologije, proizvođača mesnih delicija i novinara. Sve prispjele švargle ocjenjivat će i svi posjetitelji u dvorani uz degustaciju – istakao je u svom pozivu proizvođačima švargla urednik tjednika Kronika Vladimir Protić.
- Švargl se po starom izvornom receptu pravi u svinjskom želudcu. U švargl ide meso od glave, kože, masnoće, srca, jezici i nekada se to pravilo samo od svinja na svinjokolji. Nekada se to proizvodilo sitnim rezanjem svih sastojaka, a danas mljevenjem dobivamo kompaktnu masu. Više se danas radi i na postizanju kvalitetnijeg okusa, a dodatno ljudi nabavljaju više mesa od srca i jezika, pa je u švarglu više kvalitetnog mesa. To danas traži tržište i oni koji švargl vole, a ovo je upravo vrijeme kada se švargl konzumira, pa do proljeća – istakao je Vjenceslav Hruška, poznati zlatni proizvođač kulena i ostalih mesnih delicija od svinja iz vlastitog uzgoja, a posljednjih nekoliko godina u uzgoju ima i crnu slavonsku svinju, koja njegovim proizvodima daje još bolji okus. On proizvodi švargl u svom OPG u većim količinama, po 50 i više kilograma smjese, no nakon sušenja i dozrijevanja švargla kaže da sve proda u 14 dana jer se švargl danas ponovno traži, kao i čvarci koji su postali prava i skupa delicija.
Organizatori su pripremili bogate nagrade i priznanja za tri najbolje ocjenjena švargla, te nagradu i priznanje za najbolji švargl po ocjeni posjetitelja u dvorani. U sklopu „Švarglijade“ ocjenjuje se i najbolje uređeni stol natjecatelja i posjetitelja, društava i obitelji, koji uvijek ukrašavaju svoj stol u nekome od starih slavonskih ili zavičajnih običaja i uređenja tradicijskog stola. Najljepši stol bit će nagrađen posebnom nagradom.
Nakon natjecanja i ocjenjivanja švargla u nastavku sve očekuje dobra zabava, ove godine nastupit će mladi tamburaši De Gotho i Ženska pjevačka skupina KUD Poljadija Grabarje. Očekuje vas dobra zabava i slavonski specijalitet švargl, a ulaznica za odličnu zabavu je samo donesen uzorak švargla na ocjenjivanje.
(Izvor: pozeska-kronika.hr)