Pozvani proizvođači švargla da donesu svoje uzorke na ocjenjivanje

28.1.2020. | 12:12

V.P.
IZVOR: pozeska-kronika.hr

Pregleda: 2883

VEZANO

Šampionski švargl OPG Galić iz Pleternice, a po glasovanju posjetitelja Etno kuće Bello prošlogodišnjeg šampiona
Pozivaju se ponosni proizvođači švargla da donesu svoje uzorke na ocjenjivanje
8. ŠVARGLIJADA 1. VELJAČE: Pozivaju se ponosni proizvođači švargla da donesu svoje uzorke na ocjenjivanje
Uslijed neprilagođene brzine vozilom sletio s kolnika u Grabarju
Muškarac rušio staru kuću u Grabarju pa pronašao dvije ručne bombe
Pogledajte koliku je kaznu dobio 36-godišnjak koji je sletio u kanal u Grabarju dok je u automobilu bilo 3-godišnje dijete
Došlo je do slijetanja automobila u Grabarju. Hitna upravo prevozi jednu osobu u bolnicu
U centru Grabarja posađena stabla
POČELA SEZONA KOLINJA: Marijan iz Grabarja kaže da će kulen napravljen s ljubavlju preživjeti i ovu krizu

Švarglijada
(FOTO: Požeška kronika)

28.1.2020. | 12:12 | V.P.
IZVOR: pozeska-kronika.hr
Pregleda: 2883

 Po 8. puta Kulturno umjetničko društvo Poljadija iz Grabarja i tjednik Kronika požeško-slavonska organiziraju „Švarglijadu“, u subotu 01. veljače od 19 sati u mjesnom Vatrogasnom domu. Manifestacija je to koja je od jedne lokalne seoske manifestacije polako prešla okvire svoga kraja i već izaziva interes proizvođača švargla sa šireg dijela Požeštine, ali i proizvođača iz Osječko-baranjske, Brodsko-posavske i Virovitičko-podravske županije.

 - Proizvođači i ljubitelji švargla mogu donijeti svoje uzorke i sudjelovati na natjecanju. Uzorci se primaju od 18 sati u Vatrogasnom domu u Grabarju, a ocjenjivati će ih već prokušana i stručna komisija sastavljena od inženjera tehnologije, proizvođača mesnih delicija i novinara. Sve prispjele švargle ocjenjivat će i svi posjetitelji u dvorani uz degustaciju – istakao je u svom pozivu proizvođačima švargla urednik tjednika Kronika Vladimir Protić.

- Švargl se po starom izvornom receptu pravi u svinjskom želudcu. U švargl ide meso od glave, kože, masnoće, srca, jezici i nekada se to pravilo samo od svinja na svinjokolji. Nekada se to proizvodilo sitnim rezanjem svih sastojaka, a danas mljevenjem dobivamo kompaktnu masu. Više se danas radi i na postizanju kvalitetnijeg okusa, a dodatno ljudi nabavljaju više mesa od srca i jezika, pa je u švarglu više kvalitetnog mesa. To danas traži tržište i oni koji švargl vole, a ovo je upravo vrijeme kada se švargl konzumira, pa do proljeća – istakao je Vjenceslav Hruška, poznati zlatni proizvođač kulena i ostalih mesnih delicija od svinja iz vlastitog uzgoja, a posljednjih nekoliko godina u uzgoju ima i crnu slavonsku svinju, koja njegovim proizvodima daje još bolji okus. On proizvodi švargl u svom OPG u većim količinama, po 50 i više kilograma smjese, no nakon sušenja i dozrijevanja švargla kaže da sve proda u 14 dana jer se švargl danas ponovno traži, kao i čvarci koji su postali prava i skupa delicija.


Organizatori su pripremili bogate nagrade i priznanja za tri najbolje ocjenjena švargla, te nagradu i priznanje za najbolji švargl po ocjeni posjetitelja u dvorani. U sklopu „Švarglijade“ ocjenjuje se i najbolje uređeni stol natjecatelja i posjetitelja, društava i obitelji, koji uvijek ukrašavaju svoj stol u nekome od starih slavonskih ili zavičajnih običaja i uređenja tradicijskog stola. Najljepši stol bit će nagrađen posebnom nagradom.


Nakon natjecanja i ocjenjivanja švargla u nastavku sve očekuje dobra zabava, ove godine nastupit će mladi tamburaši De Gotho i Ženska pjevačka skupina KUD Poljadija Grabarje. Očekuje vas dobra zabava i slavonski specijalitet švargl, a ulaznica za odličnu zabavu je samo donesen uzorak švargla na ocjenjivanje. 

(Izvor: pozeska-kronika.hr)


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Podržavate li porez na nekretnine?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI