20.11.2022. | 08:53
Punkufer.hr
Pregleda: 2999
FOTO: Shutterstock
Na europskom sjeveru juha od prepolovljenog suhog graška pravi je zimski obrok kojemu ne nedostaje mesa, a najčešće se poslužuje s tamnim raženim kruhom...Sastojci za juhu od suhog graška:
450 g suhog prepolovljenog graška
125 g pancete narezane na sitne kockice
komad svinjskog suhog mesa (suha svinjska rebra)
2,3 l hladne vode (ili temeljca)
1 glavica luka
10 klinčića
2 poriluka
2 mrkve
1/2 manje glavice celera
1 svinjski kotlet
sol, papar
Priprema juhe od suhog graška:
Pripremite veliki lonac u koji stavite suhi grašak. Luk ogulite i izbockajte ga klinčićima. Zatim dodajte suha svinjska rebra, pancetu, svinjski kotlet, papar, vodu ili temeljac i luk izbockan klinčićima. Ulijte vodu i zagrijte do vrenja pa kuhajte 45 minuta uz povremeno miješanje i skidanje pjene.Izvadite kotlet i očistite ga od kosti. Dodajte nasjeckano povrće (poriluk, mrkvu i celer) i sve dobro promiješajte. Kuhajte na srednjoj vatri oko pola sata i povremeno promiješajte da se povrće ne zalijepi za dno.15 minuta prije kraja kuhanja Izvadite rebra i luk. Bacite kosti. Izvadite klinčiće iz luka, nasjeckajte ga kad se malo ohladi i vratite u lonac. Prema želji izmiksajte štapnim mikserom do željene gustoće i vratite svinjetinu u juhu.(Izvor: Punkufer.hr)