FOTO: Shutterstock
Tarte aux Fraises,ili tart s jagodamafrancuski je klasik s kojim možete iskoristiti sezonu jagoda. Osim jagoda, ne zaboravite na marmeladu od marelica koja će im dati lijepi sjaj.
Sastojci za francuski tart s jagodama: Kora:
190 g brašna
113 g maslaca
50 g šećera
1 jaje
1/8 žličice soli
1 žličica ekstrakta vanilije ili badema
Krema:
237 ml mlijeka
1/2 žličice paste od vanilije (ili ekstrakt vanilije)
1 veće jaje (sobne temperature)
1 veliki žumanjak (sobne temperature)
45 g šećera
30 g brašna
22 g škrobnog brašna
Voćni nadjev:
450 g jagoda 30-40 g marmelade od marelica
Priprema tarta s jagodama: Pripremite koru za tart. Maslac ostavite da omekša na sobnoj temperaturi, a jaje istucite. U velikoj zdjeli za miješanje ili posudi samostojećeg miksera izmiješajte maslac dok ne omekša. Zatim dodajte šećer i nastavite miksati dok ne postane pjenast i svijetle boje. Postepeno dodajte jaje i ekstrakt prema želji. Sol izmiješajte s brašnom pa dodajte u smjesu.
Miješajte dok ne dobijete mrvičastu smjesu koju oblikujte u kuglu i zamotajte u plastičnu foliju pa spljoštite u oblik diska. Stavite ga u hladnjak na 30 minuta do sat vremena ili ga hladite u zamrzivaču 10-20 minuta, ili dok tijesto ne postane čvrsto. Tijesto utisnite u namašćeni kalup za tart. Višak tijesta na rubovima maknite pomoću noža pa izbockajte dno vilicom. Prekrijte plastičnom folijom pa hladite u zamrzivaču oko 15 minuta. Za to vrijeme zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva Celzija. Tijesto izvadite iz zamrzivača, prekrijte aluminijskom folijom pa prekrijte suhim grahom da se ne digne iz pećnice. Pecite 15 minuta pa maknite grah i pecite još 10 minuta.
Ostavite da se ohladi. Zagrijte mlijeko s vanilijom. U zdjeli za miješanje umutite jaje, žumanjak i šećer dok smjesa ne postane svijetle boje i pjenasta. Dodajte brašno i škrobno brašno pa izmiješajte. U smjesu s jajima dodajte oko četvrtinu šalice zagrijanog mlijeka, snažno miješajući. Ponovite pa umiješajte preostalo zagrijano mlijeko i vaniliju Smjesu prebacite natrag u lonac i zagrijte, povremeno miješajući. Čim se krema zgusne, maknite je s vatre i žustro miješajte dok ne postane glatka i kremasta. Ulijte je u posudu i prekrijte prozirnom folijom.
Ostavite sa strane i ostavite da se potpuno ohladi. Marmeladu zagrijte pa njome premažite koru za tart. Zatim je napunite slastičarskom kremom. Jagode očistite i narežite na polovice. Rasporedite ih u kružno po kremi, od sredine prema van. Premažite jagode toplom marmeladom kako bi dobile lijepi sjaj. Tart ostavite da se hladi najmanje sat vremena prije rezanja i posluživanja.
(Izvor: Punkufer.dnevnik.hr)