FOTO: istockphoto
Imenica “rakija” izvorno dolazi od arapske glagolske imenice عَرَق (ʿaraq) “znoj”, a u naš jezik došla je preko turskog oblika “rakı”.
Rakija je jako alkoholno piće s volumnim udjelom alkohola od 25 do 50%. Može biti prirodna, industrijska ili umjetna.
Prirodna rakija dobiva se destilacijom prevrelih voćnih komina (voćne rakije: šljivovica, jabukovača, kruškovača, breskovača, trešnjevača, višnjevača, smokovača), prevreloga grožđanoga koma (komovica ili lozovača), vina (vinjak, odn. konjak), vinskih taloga (drožđenka), ošećerenih žitnih komina (žitne rakije: viski, votka, arak), prevrele komine od melase i soka šećerne trske (rum) te prevrelog i ošećerenoga soka agave (tekila).
Konzumacija rakije može donjeti i nekoliko zdravstvenih prednosti – naravno, ako ne pretjerujete s količinama.
Šest zdravstvenih blagodati rakije– Prevelike količine rakije, ili bilo kojeg drugog alkohola, definitivno skraćuju životni vijek te izazivaju alkoholizam – jednu od najopasnijih ovisnosti s nizom negativnih posljedica poput ciroze jetre.
No umjerena količina mogla bi produljiti životni vijek zato što antioksidansi pomažu u borbu protiv radikala koji su glavni uzrok starosti.
– Ako ju pijete u umjerenim količinama, rakija djeluje na živčani sustav tako što vas opušta pa ima i antistresni učinak.
– Nadalje, rakija sprječava stvaranje naslaga kolesterola u krvožilnom sustavu, a to smanjuje opasnosti od srčanog i moždanog udara.
– Sigurno već znate da se u narodnoj medicini rakija rabi kod prehlade i viroza te kod bakterijskih upala, npr. grla jer alkohol ubija bakterije. Stoga ona može poslužiti kao odličan sirup za kašalj. Najbolji učinak postići ćete ako ju pomiješate s toplom vodom i limunom.
– Na koncu, za razliku od gaziranih, pa čak i nekih prirodnih sokova, rakija je alkohol s malim brojem kalorija. Naravno, ona nije sastavni dio nijedne dijete, no dobro je znati da se zbog ispijanja rakije nećete udebljati.
(Izvor: Dnevno.hr)