>
Pozega
4 lip.
30°C
5 lip.
31°C
6 lip.
30°C
7 lip.
29°C
8 lip.
31°C
9 lip.
20°C
10 lip.
21°C
>
Pozega
4 lip.
30°C
5 lip.
31°C
6 lip.
30°C
7 lip.
29°C
8 lip.
31°C
9 lip.
20°C
10 lip.
21°C
Weather for the Following Location: Pozega map, Croatia

Recept za alpske ’palačinke’ od krumpira koje obožava cijeli svijet

Alpske palačinke
(FOTO: Shutterstock)

24.1.2024. | 09:29 | Pun kufer
IZVOR: punkufer.hr
Pregleda: 6620

Röstiiliröschti jelo je koje Švicarci obožavaju. Omiljeno je i zbog toga što ga možete napraviti i kad praktički nemate u kući ništa osim krumpira. Na selu, osobito u Bernu,naribani krumpiri"cvrčali"su u tavi za dobro jutro,ali danas se pripremaju u svako doba dana.

Röstimogu biti i prilog za jaja i špinat, leberkäse odnosno fleischkäse (mesni sir) ili kobasice. No koliko god da seröstiklasificira kao jednostavno seljačko jelo, nijanse ipak čine razliku, a najviše se cijene oni koji su izvana hrskavi, a unutra sočni i kremasti.

Ako vam se toliko svide da ih želite od seljaka pretvoriti u princa, dodajte i luka, slanine te nekog orašastog sira koji pruža finu aromu - i dobit ćete glavno jelo.


Neki chefovi tvrde da krumpirima nakon kuhanja u slanoj vodi treba dati dovoljno vremena da se ohlade pa ih zato ostave preko noći. Razlog tome je što se lakše ribaju i bolje se drže na okupu u tavi.


Sastojci:
2 srednje velika krumpira s visokim postotkom škrobi (npr. lički)
2 žlica maslaca

Priprema:

1. Krumpire do pola skuhajte u posoljenoj vodi, pa pustite da se skroz ohlade.

2. Kad se krumpir ohladi, naribajte ga na trakice i po želji začinite solju i paprom.
Planirate li uz rösti poslužiti pire od jabuke ili slatke džemove možete improvizirati i s nekim konkretnijim začinima poput cimeta koji će komplimentirati ovom jelu.

3. U tavici zagrijte 1 žlicu maslaca, pa na vruću podlogu stavite naribane krumpire složene u krug i pecite nekoliko minuta na umjerenoj vatri.

4. Drvenom špatulom nježno ʼstisniteʼ naribane krumpire i pustite peći još otprilike pet minuta.

5. Okrenite ʼpalačinkuʼod krumpira, pa pecite drugu stranu oko 10 minuta dok ne postane zlatno-žuta. Dobar tek!

Savjet plus:

Planirate li rösti upotrijebiti kao slano jelo, umjesto maslaca možete iskoristiti pačju ili svinjsku mast.

Uz rösti Švicarci obično služe jaja pečena na oko s nešto svježeg špinata, no vi ga možete poslužiti s prženom slaninom, sirom, svježim povrćem ili kojom god drugom slanom varijantom.

izvor: Pun kufer


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Hoćete li izaći na drugi krug lokalnih izbora u Požegi?
1. Da, izaći ću - 33,88%
2. Ne, neću izaći - 33,25%
3. Ne znam - 32,86%
Ukupno glasova: 39295
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI