26°C
صافي
Weather Data Source: het weer vandaag Amman per uur

Recept za baklavu s pistacijama i narančom koja uvijek uspijeva

Baklava s pistaciom i narančom
(FOTO: Shutterstock)

27.2.2024. | 11:06 | Pun kufer
IZVOR: Pun kufer
Pregleda: 2967

Baklava je poslastica koja je davno – i dakleko – prešla granice Bliskog istoka s kojega potječe. Tradicionalno se radi i u Grčkoj i Turskoj, a varijacije su beskonačne. Ako ste se ikada našli u Istanbulu pred izlogom sa svježim baklavama, taman da ih i ne volite, sigurno ste ostali zadivljeni bogatstvom i maštovitošću punjenja tih privlačnih zlatnih jastučića koji plivaju u mirisnom sirupu.

Baklava od pistacije klasik je bez premca. Iako tradicionalna izvedba s domaćim vučenim korama zahtijeva i vještinu i strpljenje, s kupovnim korama možete malo prevariti tradiciju i za samo malo više od sat vremena uživati u nevjerojatno aromatičnom desertu koji se rastapa u ustima i časti vas fantastičnim aromama.

A fantastična aroma upravo je glavna osobina ove ukusne baklave s pistacijama koju sirup od naranče jednostavno podiže na neku drugu, nezemaljsku razinu. Nemojte se bojati probati, bit ćete oduševljeni rezultatom!


Sastojci za baklavu s pistacijama i narančom:


3 šalice pistacija

1 čajna žličica mljevenog cimeta

450 g kora za pite i savijače

230 g maslaca, otopljenog

1 naranča

¾ šalice šećera

¾ šalice vode

⅓ šalice meda

1 čajna žličica vodice cvijeta naranče

Priprema baklave s pistacijama i narančom:

Zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva.

Namastite lim za pečenje dimenzija 23x33 centimetra.

U blender stavite cimet i pistacije i fino ih sameljite.

Dvije kore tijesta za pite stavite u lim za pečenje i premažite ih rastopljenim maslacem.

Ravnomjerno pospite smrvljenim pistacijama.

Ponovite još jednom: 2 kore, maslac pa pistacije.

Završite slaganje s dvije kore i premažite ih maslacem.

Nožem po duljini izrežite na šest redova. Ako želite baklavu u obliku rombova, sada napravite 10 dijagonalnih rezova, a ako želite baklavu kvadratnog oblika – napravite deset rezova okomitih na prvih 5.

Pecite 45-50 minuta, dok baklava ne počne dobivati lijepu zlatno smeđu boju.

Dok se baklava peče, naribajte koricu naranče i iscijedite sok i stavite ih u manji lonac. Dodajte šećer, vodu, med i vodicu cvijeta naranče.

Kada zakuha, nastavite kuhati još 10 minuta. Maknite s vatre i ostavite sa strane..

Vruću baklavu prelijte sirupom tako da je zalijete u dva navrata kako bi se sirup bolje upio.
Poslužite toplo i uživajte.

izvor: Pun kufer


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Hoćete li izaći na drugi krug lokalnih izbora u Požegi?
1. Da, izaći ću - 33,88%
2. Ne, neću izaći - 33,24%
3. Ne znam - 32,89%
Ukupno glasova: 38884
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI