Recept za bugarsku pitu: Savršenstvo sa sirom za koje će vam trebati tek nekoliko sastojaka

Pita sa sirom
(FOTO: Shutterstock)

15.1.2024. | 09:23 | Pun kufer
IZVOR: punkufer.hr
Pregleda: 7068

Banitsa, slana bugarska pita puni se slasnim nadjevom od slanog sira, a tradicionalno se poslužuje uz jogurt. Za pripremu vam treba tek nekoliko sastojaka, a uz kupovne kore za savijače, pita ne traži puno truda – tek ponešto nježnosti da tanki listovi ostanu cijeli. Banitsa se tradicionalno radi sa sirenom,tvrdim bijelim sirom sličnom feti i masnijim jogurtom, kao što je grčki.

Sastojci za bugarsku pitu

4 velika jaja
450 g (grčkog) jogurta
340 g feta sira
1/2 žličice sode bikarbone
450 g listova za pite
170 g maslaca


Priprema bugarske pite:


Maslac rastopite na laganoj vatri. Zagrijte pećnicu na 180 ˚C.

Premažite maslacem okruglu posudu za pečenje (30,5 cm). Listove prekrijte vlažnom kuhinjskom krpom da se ne suše.

Umutite jaja i jogurt u glatku smjesu. Dodajte izmrvljenu fetu i sodu bikarbonu i pomiješajte.

Jedan list tijesta stavite na radnu površinu i lagano premažite otopljenim maslacem pa dodajte na njega drugi list i premažite ga maslacem. Dodajte hrpice nadjeva žlicom na gornji list tijesta, ostavljajući rubove praznima pa čvrsto zarolajte u savijaču.

Stranu tijesta na kojoj se spajaju listovi stavite prema dolje u posudu i omotajte savijaču oko ruba. Ponovite postupak s preostalim listovima tijesta, omotavajući ih prema sredini u oblik puža.

Premažite maslacem i pecite, oko 45 minuta do 1 sat, dok pita ne porumeni. Pokrijte posudu krpom i ostavite da se hladi 10 do 20 minuta na sobnoj temperaturi. Poslužite uz jogurt.

izvor: Pun kufer


VIŠE NA TEMU:
RECEPT
HRANA
PITA
SIR

Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Podržavate li porez na nekretnine?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI