Čokoladni cheesecake
(FOTO: Getty Images)
Ponekad sami sebe dovedemo u nezgodnu situaciju jer toliko precizno sastavimo naslov, da ne postoji ništa što bismo mogli nadopisati a da vas više uvjerimo kako je ovo sjajna ideja. Kao primjerice sada - ako uzmemo jedan od najobožavanijih kolača na svijetu, naravno, cheesecake, i dodamo mu jedan od najobožavanijih sastojaka na svijetu, naravno, čokoladu, a onda još doslovno isključimo pećnicu - koliko savršenije od toga može biti?
Čokoladni cheesecake koji se ne peče sadrži sve sastojke kao i klasični cheesecake, samo su ovdje oni malo pojačani čokoladom. Čokolada je i na keksima u biskvitu, dok u kremu, osim fine tamne čokolade, idu i dvije žlice Nutelle i prženi lješnjaci.
Sastojci za čokoladni cheesecake koji se ne peče:
100 g maslaca, otopljenog, plus za premazivanje lima
110 g digestive keksa s tamnom čokoladom
160 g digestive keksa bez glazure
60 g zobenih pahuljica
3 žlice Nutelle
360 g krem sira
250 g mascarponea
60 g šećera u prahu, prosijanog
200 g tamne čokolade (s minimalno 55% kakaa), otopljene i malo ohlađene
2-3 žlice punomasnog mlijeka
2 žlice prženih lješnjaka, nasjeckanih
Priprema čokoladnog cheesecakea koji se ne peče:
Četvrtasti kalup dimenzija 23x23 cm ili okrugli kalup promjera 25 cm lagano premažite maslacem i obložite papirom za pečenje, tako da višak prelazi rubove, pa ga stavite u hladnjak.
Ostavite dva digestive keksa s čokoladom sa strane, a ostale fino sameljite. Dodajte zobene pahuljice, otopljeni maslac i 1 žlicu Nutelle i blendajte dok se sve ne sjedini. Utisnite smjesu u ohlađeni lim, počevši od kutova, a onda sve poravnajte dnom čaše. Ohladite najmanje 30 minuta.
Električnom miješalicom umutite krem sir, mascarpone i šećer u prahu. Kada se šećer izgubi u smjesi, dodajte otopljenu čokoladu, preostalu Nutellu i 2 žlice mlijeka te miksajte dok se sve ne sjedini. Ako vam smjesa djeluje pregusta, dodajte još žlicu mlijeka. Dobivenu kremu prebacite žlicom na ohlađeni biskvit i zagladite špatulom.
Neiskorištene digestive kekse izmrvite, pomiješajte s nasjeckanim prženim lješnjacima pospite po vrhu kolača.Ohladite najmanje 4 sata ili preko noći.
izvor: Pun kufer