Recept za čokoladnu tortu s okusom medenjaka

Torta s medenjacima
(FOTO: Shutterstock)

13.12.2024. | 08:46 | Pun kufer
IZVOR: punkufer.hr
Pregleda: 448

Recept za ovu čokoladnu tortu s okusom medenjaka prečica je za božićni ugođaj. Svi slatki mirisi i okusi Božića dočekat će vas u svakom zalogaju ove sočne torte, a zbog melase jako će vas podsjetiti i na medenjake.

Ionako jednostavnu pripremu možete pojednostavniti još i više tako da glazuru od krem-sira zamijenite tučenim vrhnjem ili klasičnom glazurom od čokolade - ovoj će torti bolje stajati ona tamna i manje slatka.

Torta s okusom medenjaka - sastojci:
Za biskvit
115 g maslaca, sobne temperature
170 g melase
160 g smeđeg šećera
60 ml vode
2 jaja
60 ml punomasnog mlijeka
2 čajne žličice oguljenog i sitno naribanog svježeg đumbira
120 g glatkog brašna
42 g kakaa u prahu
1 prašak za pecivo
1/4 čajne žličice soli
1 čajna žličica đumbira u prahu
1 čajna žličica cimeta u prahu
Za glazuru
100 g maslaca, sobne temperature
150 g krem-sira, sobne temperature
1 žlica melase
120 g šećera u prahu


Torta s okusom medenjaka - priprema:
U lonac stavite maslac, melasu, smeđi šećer i vodu i zagrijavajte, neprestano miješajući, na laganoj vatri dok se maslac ne otopi i smjesa ne postane glatka. Prelijte u zdjelu i ostavite da se malo ohladi, oko 10 minuta.
Zagrijte pećnicu na 160 stupnjeva.
U ohlađenu smjesu šećera, melase i maslaca umiješajte jaja, mlijeko i naribani đumbir. U smjesu potom prosijte brašno, kakao, prašak za pecivo, sol i suhe začine. Miješajte (bez miksera) dok ne nestanu grudice i smjesa ne postane sasvim glatka.
Ulijte tijesto u pripremljeni lim. Pecite 45 do 50 minuta, dok čačkalica zabodena u sredinu torte ne izađe čista. Pustite da se kolač potpuno ohladi na sobnoj temperaturi.
Za glazuru umutite zajedno maslac i krem sir ručnim mikserom na srednjoj brzini dok ne dobijete glatku smjesu. Dodajte melasu i kratko miksajte, a onda dodajte šećer i nastavite miksati dok smjesa ne postane svilenkasta i svijetle boje. Glazuru stavite na 30 minuta u hladnjak da se stegne prije nego je razmažete po torti.
Premažite tortu glazurom i stavite je u hladnjak na 20 minuta prije rezanja.


izvor: Pun kufer



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Podržavate li porez na nekretnine?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI