Recept za desert s čokoladom i slanom karamelom koji ćete brzo ispeći

Kolač s čokoladom i karamelom
(FOTO: Shutterstock)

26.2.2024. | 09:09 | Pun kufer
IZVOR: Pun kufer
Pregleda: 1035

Čokoladni kolač sa slanim karamelom jednostavan je, brz i divno ukusan kolač koji će vam zabaviti sve okusne pupoljke. Fina tamna čokolada savršeno je uravnotežena sa slanim karamelom koji joj daje još više okusa i dubine.

Karamel možete napraviti sami, nije komplicirano, a možete se poslužiti i trikom i rastopiti kupovne meke karamel bombone. Nitko neće primijetiti razliku. Za kraj, pečeni kolač pospite s krupnom morskom soli u uživajte u kontrastu slatkog i slanog.

Za pripremu čokoladnog kolača sa slanim karamelom trebat će vam tek 20 minuta, a kolač se peče oko pola sata. Nikakvo kulinarsko predznanje nije potrebno i ovaj će kolač dobro ispasti i najvećim početnicima u kuhinji.


Sastojci za čokoladni kolač sa slanim karamelom:


200 g maslaca, plus za podmazivanje

100 g čokolade, 70% kakaa

100 g čokolade, 50% kakaa

400 g mekanih karamel bombona, otopljeno na pari ili u mikrovalnoj

1 čajna žličica krupne morske soli, plus za posipanje

200 g smeđeg šećera

4 jaja, sobne temperature

130 g glatkog brašna

50 g kakaa u prahu

Priprema čokoladnog kolača sa slanim karamelom:

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.

Na pari ili u mikrovalnoj otopite meke karamel bombone.

Namastite i papirom za pečenje obložite četvrtasti pleh 23x23 centimetra.

Otopite 200 g neslanog u srednjoj posudi, nalomite u zdjelu 100 g čokolade sa 70 % kakaa i 100 g čokolade s 50 % kakaa, zatim maknite posudu s vatre i pričekajte da se čokolada otopi i promiješajte.

U maloj zdjeli pomiješajte 175 g otopljenih karamel bombona i 1 čajnu žličicu morske soli.

Ostatak otopljenih karamel bombona stavite u veliku zdjelu s 200 g šećera i 4 jaja te miješajte električnim mikserom ili pjenjačom dok se smjesa ne ujednači. U nju umutite smjesu čokolade i maslaca.

U drugoj zdjeli pomiješajte 130 g glatkog brašna, 50 g kakaa u prahu i dobar prstohvat kuhinjske soli, a zatim to prosijte u čokoladnu smjesu. Kratko miksajte da postane glatko.

Ulijte pola tijesta za u kalup i poravnajte ga lopaticom.

Čajnom žličicom nanesite polovicu slanog karamela na tijesto u 5 debelih, ravnomjerno raspoređenih traka.

Žlicom nanesite ostatak tijesta i poravnajte ga, ali pazite da ne razmuljate trke karamela. GNa gornji sloj tijesta nanesite karamel kao i na prvi. Čačkalicom povucite četiri ili pet poteza okomitih na trake od karamela da dobijete mramorni uzorak i pospite s još malo soli.

Pecite 25 do 30 minuta ili dok kolač ne naraste i ne počne dobivati koricu.

Ostavite da se potpuno ohladi u kalupu pa narežite na kvadrate i poslužite.

izvor: Pun kufer


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Podržavate li porez na nekretnine?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI