Kolač s čokoladom i karamelom
(FOTO: Shutterstock)
Čokoladni kolač sa slanim karamelom jednostavan je, brz i divno ukusan kolač koji će vam zabaviti sve okusne pupoljke. Fina tamna čokolada savršeno je uravnotežena sa slanim karamelom koji joj daje još više okusa i dubine.
Karamel možete napraviti sami, nije komplicirano, a možete se poslužiti i trikom i rastopiti kupovne meke karamel bombone. Nitko neće primijetiti razliku. Za kraj, pečeni kolač pospite s krupnom morskom soli u uživajte u kontrastu slatkog i slanog.
Za pripremu čokoladnog kolača sa slanim karamelom trebat će vam tek 20 minuta, a kolač se peče oko pola sata. Nikakvo kulinarsko predznanje nije potrebno i ovaj će kolač dobro ispasti i najvećim početnicima u kuhinji.
Sastojci za čokoladni kolač sa slanim karamelom:
200 g maslaca, plus za podmazivanje
100 g čokolade, 70% kakaa
100 g čokolade, 50% kakaa
400 g mekanih karamel bombona, otopljeno na pari ili u mikrovalnoj
1 čajna žličica krupne morske soli, plus za posipanje
200 g smeđeg šećera
4 jaja, sobne temperature
130 g glatkog brašna
50 g kakaa u prahu
Priprema čokoladnog kolača sa slanim karamelom:
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.
Na pari ili u mikrovalnoj otopite meke karamel bombone.
Namastite i papirom za pečenje obložite četvrtasti pleh 23x23 centimetra.
Otopite 200 g neslanog u srednjoj posudi, nalomite u zdjelu 100 g čokolade sa 70 % kakaa i 100 g čokolade s 50 % kakaa, zatim maknite posudu s vatre i pričekajte da se čokolada otopi i promiješajte.
U maloj zdjeli pomiješajte 175 g otopljenih karamel bombona i 1 čajnu žličicu morske soli.
Ostatak otopljenih karamel bombona stavite u veliku zdjelu s 200 g šećera i 4 jaja te miješajte električnim mikserom ili pjenjačom dok se smjesa ne ujednači. U nju umutite smjesu čokolade i maslaca.
U drugoj zdjeli pomiješajte 130 g glatkog brašna, 50 g kakaa u prahu i dobar prstohvat kuhinjske soli, a zatim to prosijte u čokoladnu smjesu. Kratko miksajte da postane glatko.
Ulijte pola tijesta za u kalup i poravnajte ga lopaticom.
Čajnom žličicom nanesite polovicu slanog karamela na tijesto u 5 debelih, ravnomjerno raspoređenih traka.
Žlicom nanesite ostatak tijesta i poravnajte ga, ali pazite da ne razmuljate trke karamela. GNa gornji sloj tijesta nanesite karamel kao i na prvi. Čačkalicom povucite četiri ili pet poteza okomitih na trake od karamela da dobijete mramorni uzorak i pospite s još malo soli.
Pecite 25 do 30 minuta ili dok kolač ne naraste i ne počne dobivati koricu.
Ostavite da se potpuno ohladi u kalupu pa narežite na kvadrate i poslužite.
izvor: Pun kufer