Složenac od krumpira
(FOTO: Shutterstock)
Da biste napravili ovaj prilog, samo trebate odvojiti15 minutavremena i malo se muvati po kuhinji dok se peče da budete sigurni da neće zagorjeti. Osim toga, baš ništa ne možete pokvariti i ovaj ćedvaput pečeni krumpirprepun okusa baš svima ispasti kao na fotografiji.
Savršeno zapečen, savršeno kremast i obogaćen hrskavim komadićima slanine, ovaj složenac od dvaput pečenog krumpira možete jesti i sam ili tek uz salatu. Ali možete ga poslužiti i kao prilog uz pečenu ili piletinu u saftu, svinjske kotlete, šnicle u umaku od gljiva ili goveđi file, a vrlo će se dobro slagati i s lososom i s baš svime što je začinjeno ružmarinom.
Za pripremu ovog ukusnog složenca trebat vamoko 15 minuta, a krumpir će se peći ukupno oko sat vremena.
Sastojci za složenac od dvaput pečenog krumpira:
1,5 kg krumpira, dobro opranih
1 čajna žličica ekstra djevičanskog maslinovog ulja
80 g krem-sira
60 ml kiselog vrhnja
360 ml punomasnog mlijeka 1
80 g nasjeckanog tvrdog Cheddar sira, podijeljeno
5 kriški slanine, pržene i izmrvljene,podijeljeno
25 g tanko narezanog mladog luka, plus još za ukras
¾ čajne žličice soli
½ čajne žličice mljevenog papra
Priprema složenca od dvaput pečenog krumpira:
Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva i obložite veliki lim za pečenje papirom za pečenje. Krumpir premažite uljem, izbodite vilicom i stavite u lim za pečenje. Pecite dok ne omekša, oko 1 sat.
Izvadite iz pećnice i pustite da se ohladi 10-ak minuta. Pomiješajte krem-sir i kiselo vrhnje u srednjoj posudi u glatku smjesu pa postupno dodajte mlijeko i miješajte dok se sve ne sjedini. Namastite keramičku posudu za pečenje uljem ili maslacem.
Krumpir prerežite na pola po dužini, a onda polovice grubo nasjeckajte. Stavite nasjeckani krumpir u veliku zdjelu i zgnječite ga gnječilicom za krumpir dok ne dobijete glatki pire bez većih komada i grudica.
Postupno dodajte smjesu od mlijeka, sira i vrhnja i miješajte dok se sve ne sjedini. Dodajte trećinu sira, pola usitnjene slanine, mladi luk, sol i papar te miješajte dok se sve ne sjedini.
Prebacite smjesu u pripremljenu posudu za pečenje. Pospite preostalim sirom. Pecite dok se sir ne otopi i rubovi ne porumene, oko 25 minuta. Pospite preostalom slaninom i po želji ukrasite mladim lukom. Poslužite toplo.
izvor: Punkufer