Recept za fantastičan složenac od dvaput pečenog krumpira

Složenac od krumpira
(FOTO: Shutterstock)

6.10.2023. | 09:37 | Pun kufer
IZVOR: punkufer.hr
Pregleda: 1159

Da biste napravili ovaj prilog, samo trebate odvojiti15 minutavremena i malo se muvati po kuhinji dok se peče da budete sigurni da neće zagorjeti. Osim toga, baš ništa ne možete pokvariti i ovaj ćedvaput pečeni krumpirprepun okusa baš svima ispasti kao na fotografiji.

Savršeno zapečen, savršeno kremast i obogaćen hrskavim komadićima slanine, ovaj složenac od dvaput pečenog krumpira možete jesti i sam ili tek uz salatu. Ali možete ga poslužiti i kao prilog uz pečenu ili piletinu u saftu, svinjske kotlete, šnicle u umaku od gljiva ili goveđi file, a vrlo će se dobro slagati i s lososom i s baš svime što je začinjeno ružmarinom.

Za pripremu ovog ukusnog složenca trebat vamoko 15 minuta, a krumpir će se peći ukupno oko sat vremena.


Sastojci za složenac od dvaput pečenog krumpira:


1,5 kg krumpira, dobro opranih
1 čajna žličica ekstra djevičanskog maslinovog ulja
80 g krem-sira
60 ml kiselog vrhnja
360 ml punomasnog mlijeka 1
80 g nasjeckanog tvrdog Cheddar sira, podijeljeno
5 kriški slanine, pržene i izmrvljene,podijeljeno
25 g tanko narezanog mladog luka, plus još za ukras
¾ čajne žličice soli
½ čajne žličice mljevenog papra

Priprema složenca od dvaput pečenog krumpira:

Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva i obložite veliki lim za pečenje papirom za pečenje. Krumpir premažite uljem, izbodite vilicom i stavite u lim za pečenje. Pecite dok ne omekša, oko 1 sat.

Izvadite iz pećnice i pustite da se ohladi 10-ak minuta. Pomiješajte krem-sir i kiselo vrhnje u srednjoj posudi u glatku smjesu pa postupno dodajte mlijeko i miješajte dok se sve ne sjedini. Namastite keramičku posudu za pečenje uljem ili maslacem.

Krumpir prerežite na pola po dužini, a onda polovice grubo nasjeckajte. Stavite nasjeckani krumpir u veliku zdjelu i zgnječite ga gnječilicom za krumpir dok ne dobijete glatki pire bez većih komada i grudica.

Postupno dodajte smjesu od mlijeka, sira i vrhnja i miješajte dok se sve ne sjedini. Dodajte trećinu sira, pola usitnjene slanine, mladi luk, sol i papar te miješajte dok se sve ne sjedini.

Prebacite smjesu u pripremljenu posudu za pečenje. Pospite preostalim sirom. Pecite dok se sir ne otopi i rubovi ne porumene, oko 25 minuta. Pospite preostalom slaninom i po želji ukrasite mladim lukom. Poslužite toplo.

izvor: Punkufer


VIŠE NA TEMU:
RECEPT
HRANA
SLOŽENAC
KRUMPIR

Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Podržavate li porez na nekretnine?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI