Recept za fantastičnu piletinu u kremastom umaku s gljivama

Piletina u umaku
(FOTO: Shutterstock)

8.12.2023. | 09:24 | Pun kufer
IZVOR: punkufer.hr
Pregleda: 2422

Piletina marsala jedan je od omiljenih specijaliteta koji je nastao pod utjecajem talijanske kuhinje. Radi se o sočnoj piletini s gljivama u finom umaku kojem fortificirano vino (marsala) pruža slast. No umjesto marsale poslužit će i madeira, sherry, porto ili vermut. Da biste pripremili ovaj specijalitet, ne treba vam puno suđa, vremena, a ni sastojaka. Piletinu marsala poslužite s tjesteninom, rižom ili pireom od krumpira.

Sastojci za piletinu marsala:

450 g pilećeg filea


3 žlice brašna 3 žlice maslaca


220 g šampinjona

1 ljutika

2 češnja češnjaka

150 ml pileće juhe

150 ml suhog vina marsala

150 ml vrhnja

2 žličice nasjeckanog svježeg timijana

2 žlice nasjeckanog peršina

sol, papar, ulje

Priprema piletine marsala:

Stanjite mesom batom. Nasjeckajte gljive na listiće. Ljutiku nasjeckajte, a češnjak protisnite.

Stavite brašno, ¾ žličice soli i ¼ žličice papra u vrećicu s patentnim zatvaračem. Dodajte piletinu u vrećicu; čvrsto zatvorite vrećicu i protresite da se piletina ravnomjerno obloži. Stavite na stranu.

Zagrijte ulje i 2 žlice maslaca u velikoj tavi na srednje jakoj vatri. Otresite višak brašna i pecite odreske oko tri minute sa svake strane pa ih prebacite na tanjur i ostavite sa strane.

U tavi otopite preostalu žlicu maslaca. Dodajte gljive i pržite, često miješajući, 3 do 4 minute. Dodajte ljutiku, češnjak i ¼ žličice soli pa pržite još 1 do 2 minute. Dodajte juhu, marsalu, vrhnje, majčinu dušicu, ¼ žličice soli i ⅛ žličice papra.

Pustite umak da prokuha, zatim smanjite vatru na srednju i lagano kuhajte, nepoklopljeno, dok se umak ne reducira za otprilike polovicu, malo zgusne i potamni, 10 do 15 minuta.

Vratite piletinu u tavu, smanjite vatru i pirjajte dok se piletina ne ugrije, a umak još malo zgusne, 2 do 3 minute. Pospite peršinom i poslužite.

izvor: Pun kufer


VIŠE NA TEMU:
RECEPT
PILETINA
UMAK
HRANA

Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Podržavate li porez na nekretnine?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI