Piletina u umaku
(FOTO: Shutterstock)
Piletina marsala jedan je od omiljenih specijaliteta koji je nastao pod utjecajem talijanske kuhinje. Radi se o sočnoj piletini s gljivama u finom umaku kojem fortificirano vino (marsala) pruža slast. No umjesto marsale poslužit će i madeira, sherry, porto ili vermut. Da biste pripremili ovaj specijalitet, ne treba vam puno suđa, vremena, a ni sastojaka. Piletinu marsala poslužite s tjesteninom, rižom ili pireom od krumpira.
Sastojci za piletinu marsala:
450 g pilećeg filea
3 žlice brašna 3 žlice maslaca
220 g šampinjona
1 ljutika
2 češnja češnjaka
150 ml pileće juhe
150 ml suhog vina marsala
150 ml vrhnja
2 žličice nasjeckanog svježeg timijana
2 žlice nasjeckanog peršina
sol, papar, ulje
Priprema piletine marsala:
Stanjite mesom batom. Nasjeckajte gljive na listiće. Ljutiku nasjeckajte, a češnjak protisnite.
Stavite brašno, ¾ žličice soli i ¼ žličice papra u vrećicu s patentnim zatvaračem. Dodajte piletinu u vrećicu; čvrsto zatvorite vrećicu i protresite da se piletina ravnomjerno obloži. Stavite na stranu.
Zagrijte ulje i 2 žlice maslaca u velikoj tavi na srednje jakoj vatri. Otresite višak brašna i pecite odreske oko tri minute sa svake strane pa ih prebacite na tanjur i ostavite sa strane.
U tavi otopite preostalu žlicu maslaca. Dodajte gljive i pržite, često miješajući, 3 do 4 minute. Dodajte ljutiku, češnjak i ¼ žličice soli pa pržite još 1 do 2 minute. Dodajte juhu, marsalu, vrhnje, majčinu dušicu, ¼ žličice soli i ⅛ žličice papra.
Pustite umak da prokuha, zatim smanjite vatru na srednju i lagano kuhajte, nepoklopljeno, dok se umak ne reducira za otprilike polovicu, malo zgusne i potamni, 10 do 15 minuta.
Vratite piletinu u tavu, smanjite vatru i pirjajte dok se piletina ne ugrije, a umak još malo zgusne, 2 do 3 minute. Pospite peršinom i poslužite.
izvor: Pun kufer