>
Pozega
6 lip.
31°C
7 lip.
31°C
8 lip.
31°C
9 lip.
23°C
10 lip.
25°C
11 lip.
27°C
12 lip.
29°C
>
Pozega
6 lip.
31°C
7 lip.
31°C
8 lip.
31°C
9 lip.
23°C
10 lip.
25°C
11 lip.
27°C
12 lip.
29°C
Weather for the Following Location: Pozega map, Croatia

Recept za fantastičnu piletinu u kremastom umaku s gljivama

Piletina u umaku
(FOTO: Shutterstock)

8.12.2023. | 09:24 | Pun kufer
IZVOR: punkufer.hr
Pregleda: 2763

Piletina marsala jedan je od omiljenih specijaliteta koji je nastao pod utjecajem talijanske kuhinje. Radi se o sočnoj piletini s gljivama u finom umaku kojem fortificirano vino (marsala) pruža slast. No umjesto marsale poslužit će i madeira, sherry, porto ili vermut. Da biste pripremili ovaj specijalitet, ne treba vam puno suđa, vremena, a ni sastojaka. Piletinu marsala poslužite s tjesteninom, rižom ili pireom od krumpira.

Sastojci za piletinu marsala:

450 g pilećeg filea


3 žlice brašna 3 žlice maslaca


220 g šampinjona

1 ljutika

2 češnja češnjaka

150 ml pileće juhe

150 ml suhog vina marsala

150 ml vrhnja

2 žličice nasjeckanog svježeg timijana

2 žlice nasjeckanog peršina

sol, papar, ulje

Priprema piletine marsala:

Stanjite mesom batom. Nasjeckajte gljive na listiće. Ljutiku nasjeckajte, a češnjak protisnite.

Stavite brašno, ¾ žličice soli i ¼ žličice papra u vrećicu s patentnim zatvaračem. Dodajte piletinu u vrećicu; čvrsto zatvorite vrećicu i protresite da se piletina ravnomjerno obloži. Stavite na stranu.

Zagrijte ulje i 2 žlice maslaca u velikoj tavi na srednje jakoj vatri. Otresite višak brašna i pecite odreske oko tri minute sa svake strane pa ih prebacite na tanjur i ostavite sa strane.

U tavi otopite preostalu žlicu maslaca. Dodajte gljive i pržite, često miješajući, 3 do 4 minute. Dodajte ljutiku, češnjak i ¼ žličice soli pa pržite još 1 do 2 minute. Dodajte juhu, marsalu, vrhnje, majčinu dušicu, ¼ žličice soli i ⅛ žličice papra.

Pustite umak da prokuha, zatim smanjite vatru na srednju i lagano kuhajte, nepoklopljeno, dok se umak ne reducira za otprilike polovicu, malo zgusne i potamni, 10 do 15 minuta.

Vratite piletinu u tavu, smanjite vatru i pirjajte dok se piletina ne ugrije, a umak još malo zgusne, 2 do 3 minute. Pospite peršinom i poslužite.

izvor: Pun kufer


VIŠE NA TEMU:
RECEPT
PILETINA
UMAK
HRANA

Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Hoćete li izaći na drugi krug lokalnih izbora u Požegi?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI