Recept za galinhadu- rižu i piletinu iz istog lonca

Riža i piletina
(FOTO: Shutterstock)

20.3.2024. | 08:22 | Pun kufer
IZVOR: punkufer.hr
Pregleda: 1108

Jelo s piletinom, povrćem i rižom iz jednog lonca –galinhada, omiljeni je specijalitet u Brazilu kojem ne fali okusa i slasti. Dok se piletina kuha, riža upija njezine sokove, a rezultat je zasitno jelo osmišljeno da nahrani radnike na povratku s polja, kao i obitelji koje se okupljaju na ručkovima vikendom.

Za pripremu ovog jela ne trebaju vam neobični sastojci, ali nemojte štedjeti na češnjaku koji daje finu aromu. Jedan od koraka potreban za uspjeh jest i kratko prženje piletine kako bi mesni sokovi ostali unutra i prilikom jela nagradili sočnošću mesa.

Sastojci za galinhadu:


470 ml domaćeg pilećeg temeljca
1 kg piletine
1 žličica kurkume
1 žličica slatke mljevene paprike
5 češnjeva češnjaka
1 velika mrkva
1 glavica luka
300 g riže
280 g smrznutog graška
150 g zrna kukuruza iz limenke
3 mlada luka (samo zeleni dio)
sol, papar


Priprema galinhade:

Češnjak narežite što sitnije. Mrkvu i luk narežite na kockice.

U temeljac dodajte žličicu soli pa stavite na stranu.

Piletinu posolite i popaprite pa je pržite na zagrijanom ulju oko 10 minuta uz okretanje sa svih strana. Smanjite vatru, dodajte luk i mrkvu, a nakon nekoliko minuta dodajte češnjak, kurkumu i mljevenu papriku.

Posolite i nakon nekoliko minuta umiješajte rižu pa pirjajte dvije minute.

Dodajte temeljac zajedno sa smrznutim graškom i kukuruzom. Pustite da prokuha, zatim poklopite, smanjite vatru i kuhajte dok riža ne upije tekućinu i omekša, oko 20-25 minuta.

Maknite jelo s vatre i umiješajte narezani zeleni dio mladog luka.

Ostavite poklopljeno 10 minuta pa poslužite.

izvor: Pun kufer


VIŠE NA TEMU:
RECEPT
HRANA
RIŽA
PILETINA

Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Podržavate li porez na nekretnine?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI