Recept za hladnu juhu od tikvica

Juha od tikvica
(FOTO: Getty Images)

23.6.2024. | 09:14 | zadovoljna.hr
IZVOR: zadovoljna.hr
Pregleda: 596

Ljeto je napokon stiglo, a s njime i visoke temperature za koje nekad baš i nismo sigurni da smo ih jedva dočekali.
Zbog toga su ukusni, a ujedno i osvježavajući recepti itekako traženi, a poželjno je i da su što jednostavniji. 
Tikvice su jedno od povrća koje ljeti jako volimo, a beskonačne kombinacije koje nam omogućuju znatno skraćuju vrijeme razmišljanja što kuhati, a i vrlo se brzo i lako obrade pa smo s njima bez brige kada pripremamo ručak.
Tople i krepke juhe nezaobilazne su na našim stolovima zimi, ali nikako ih nemojte zaboraviti i ljeti. Tada mogu postati vaš saveznik za osvježavanje i hidraciju organizma, a neće teško sjesti na želudac.
Jedan takav recept donosimo vam u nastavku, zvijezda ove hladne juhe su tikvice, a uz malo začina postat će jedno od vaših omiljenih jela kada poželite nešto na žlicu, a osvježavajuće.

Hladna juha od tikvica - Sastojci
1 srednja glavica luka
1 žlica maslinovog ulja
1/2 žličice soli, više po ukusu
4 srednje tikvice
3 do 4 šalice povrtnog temeljca (može i vode ako ga nemate)
1/2 šalice kiselog vrhnja ili jogurta, po izboru
papar, po želji

Hladna juha od tikvica - Priprema


Nasjeckajte tikvice na kockice srednje veličine, a luk nasjeckajte na sitno.
Zagrijte srednji lonac na srednje jakoj vatri i dodajte ulje, luk i sol.Pržite luk, povremeno miješajući dok ne postane proziran i omekša, oko 5 minuta.
Luku dodajte tikvice i zalijte temeljcem ili vodom. Pojačajte da zavrije, a onda smanjite i lagano kuhajte dok tikvice ne omekšaju, oko 15 minuta.
Nakon što su tikvice kuhane, isključite štednjak i možete odmah izmiksati štapnim mikserom ili ostavite da se malo ohladi ako želite biti sigurni da se nećete opeći.
Juhu premjestite u zdjelu ili posudu koja se može zatvoriti, pokrijte i ohladite u frižideru barem jedan sat.
Ukrasite po želji s još vrhnja ili jogurta i svježim bosiljkom, rikulom, a možete i tostiranim kockicama kruha ili feta sirom. 


VIŠE NA TEMU:
RECEPT
HRANA
JUHA
TIKVICE
HLADNA

Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Idete li ove godine na ljetovanje?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI