Juneći odrezak u umaku od papra
(FOTO: Shutterstock)
Steak au poivre, juneći odrezak s koricom od papra i kremastim umakom francuski je klasik koji je zavolio cijeli svijet. Iako priprema nije komplicirana, trebat će vam ukusan komad mesa – najbolje središnji dio bifteka koji se reže na medaljone i potom oblaže zgnječenim paprom. Meso se zatim kratko peče u tavi, a na masnoći od pečenja se radi fini umak od senfa i vrhnja.
Sastojci za odreske u umaku od papra:
170 do 225 g junećih odrezaka (biftek)
30 g cijelih zrna crnog papra + prema potrebi
45 ml ulja
15 g maslaca
2 grančice timijana
1 srednji češanj češnjaka
40 g ljutike
30 ml brendija ili konjaka
175 ml pilećeg temeljca
175 ml vrhnja za šlag (nezaslađenog)
1 žličica Dijon senfa
sol
Priprema odrezaka u umaku od papra:
Ljutiku sitno nasjeckajte. Odreske dobro nasolite. Na lim za pečenje stavite rešetku i stavite na nju odreske. Ostavite nepokriveno u hladnjaku pola sata.
U međuvremenu usitnite zrna papra (ugrubo, na polovice i četvrtine). To možete učiniti u mlincu za papar, u mužaru, batom za meso ili pomoću tave (zrna papra zamotajte u čistu kuhinjsku krpu pa ih zgnječite tavom). Višak papra sačuvajte.
Zagrijte pećnicu na 190°C. Na tanjuru rasporedite papar pa jednu stranu svakog odreska čvrsto utisnite unutra kako bi se papar ravnomjerno rasporedio.
U velikoj, teškoj tavi zagrijte ulje na srednje jakoj vatri. Položite odreske s paprenom stranom prema dolje i pecite oko tri minute. Pažljivo okrenite odreske, nastojeći da korica od papra ostane cijela. U tavu dodajte maslac, majčinu dušicu i češnjak. Žlicom grabite sokove od pečenja i ulje pa polijevajte odreske i zatim maknite s vatre.
Termometrom provjerite temperaturu mesa – dosegne li 52°C, odresci su spremni su za posluživanje, ako nisu, prebacite ih u pećnicu i nastavite ih peći. Kada dosegnu navedenu unutarnju temperaturu ostavite ih da odstoje 5 minuta.
Sačuvajte žlicu masnoće iz tave, ostatak bacite. Izvadite češnjak i majčinu dušicu.
Dodajte sjeckanu ljutiku i ostatak papra koji se nije zalijepio za meso prilikom oblaganja pa pržite miješajući dok ljutika ne omekša, oko 2 minute.
Maknite s vatre pa dodajte konjak i ponovno vratite na vatru i kuhajte dok se miris alkohola više ne osjeti.
Dodajte pileći temeljac i pustite da lagano kuha, miješajući po dnu tave kako bi se rastopili zapečeni komadići masnoće koji su se zalijepili za tavu.
Dodajte vrhnje i kuhajte dok se umak ne reducira pa dodajte i senf te posolite. Odreske poslužite na tanjuru prelivene umakom.
izvor: Pun kufer