Recept za kolač s džin-tonikom

Kolač s džin-tonikom
(FOTO: Getty Images)

19.9.2024. | 10:47 | Pun kufer
IZVOR: punkufer.hr
Pregleda: 979

Ne toliko atraktivan kolač od limuna sa samo nekoliko sitnih dodataka postao je savršeno sočan zalogaj uz mnogima omiljeno piće. Da, stvarno u njemu ima i džina i tonika, i u biskvitu i u sirupu, a za wow-efekt možete ga ukrasiti i svojim najdražim začinima za džin-tonik.

Kolač s džin-tonikom jednostavno je ispeći, a trebat će vam ukupno oko sat i pol. Tajna njegove sočnosti je u postepenom dodavanju sirupa, pa se nemojte žuriti. Guštajte i - živjeli!

Sastojci za kolač s džin-tonikom:
200 g maslaca, plus za kalup
200 g smeđeg šećera
1 prstohvat soli
4 velika jaja
175 g glatkog brašna
75 g grčkog jogurta
2 žlice šećera u prahu
100 g brašna
1 prašak za pecivo
3 žlice džina
3 limuna, iscijeđen sok i naribana korica


Za sirup
5 limuna, iscijeđen sok, plus
2 mala limuna, narezana na kriške
125 g smeđeg šećera
12 bobica kleke
6 žlica tonika
2 žlice džina


Za posluživanje
300 ml vrhnja za šlag, tučenog
200 g mascarponea

Priprema kolača s džin-tonikom:
Zagrijte pećnicu na 160 stupnjeva.
Duboki kalup za kruh dimenzija 23x13 centimetara (ili kalup za kuglof ili kvadratni klasični lim od 18 ili 20 centimetara) namastite maslacem i obložite papirom za pečenje.
Tucite maslac, šećer i malo soli dok se smjesa ne zapjeni, a zatim, jedno po jedno umiješajte jaja. Uz zadnja dva jaja dodajte po žlicu brašna. Umutite jogurt sa sokom od pola limuna i izlijte ga u smjesu s maslacem i šećerom, pa dodajte brašno i umiješajte ga metalnom žlicom. Na kraju dodajte džin i koricu limuna i promiješajte.
Žlicom prebacite smjesu u lim i pecite 60 do 70 minuta dok ne naraste i ne postane zlatne boje.
Pomiješajte preostali sok od 2 i pol limuna, sok od još 5 limuna, šećer, bobice kleke i tonik u širokoj tavi. Lagano zagrijavajte dok se šećer ne otopi, a zatim ubacite kriške limuna i kuhajte 3 minute da se malo zgusne. Maknite s vatre, umiješajte džin i ostavite da se ohladi.
Kolač ohladite u kalupu 10 minuta na sobnoj temperaturi, a zatim ga okrenite naopako na pladanj za posluživanje i izbodite vilicom. Izlijte pola sirupa po kolaču i ostavite da se upije.
Ostatak sirupa prelijte po kolaču neposredno prije posluživanja.
Istucite vrhnje i pomiješajte ga s mascarponeom.
Kolač po želji ukrasite začinima za džin-tonik, narežite na tanke kriške i poslužite s kremom od vrhnja i sira. I naravno, džin-tonikom.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Podržavate li porez na nekretnine?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI