Pečeni krumpir
(FOTO: Shutterstock)
Pogrebni krumpir ili na engleskom funeral potatoes je popularno jelo u američkoj saveznoj državi Utah i Teksas.
Riječ je o kremastom složencu od krumpira s hrskavim komadićima cornflakesa koji se obično poslužuje za utjehu ožalošćenima nakon pogreba, pa otuda dobiva ime.
U pogrebni krumpir stavlja se i mnoštvo sira – najčešće specijalnih vrsta iz SAD-a i Meksika, a koje možete zamijeniti lakše dostupnim punomasnim i tvrdim alternativama.
Kremasta juha od piletine koja se u SAD-u može kupiti u bilo kojem supermarketu također je sastavni dio ovoga recepta.
Umjesto toga, dajemo vam brzinsku alternativu koja se može napraviti od punomasnog mlijeka, pilećeg temeljca, brašna maslaca i začina u svega par minuta.
Sastojci:
900 g naribanog krumpira, 300 g naribane gaude, 250 g kiselog vrhnja, 250 g punomasnog mlijeka, 250 g pilećeg temeljca, 200 g maslaca, 150 g cornflakesa, 30 g naribanog parmezana, 2 žlice brašna, 1 manji luk, ½ čajne žličice sušene kadulje, ½ čajne žličice čili pahuljica, sol i papar po želji
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva. Pripremite pravokutni lim za pečenje i lagano ga namastite te stavite sa strane.
Naribajte krumpir i ocijedite višak vode iz njega. Dodajte luk nasjeckan na kriške, naribani parmezan i gaudu, kiselo vrhnje, oko 60 g rastopljenog maslaca, sol i papar po želji, sušenu kadulju i čili pahuljice te zamjenu za kremastu juhu od piletine.
Da biste napravili kremastu juhu od piletine: rastopite oko 50 g maslaca u loncu i dodajte dvije žlice brašna. Miješajte ova dva sastojka dok ne nestanu grudice i smjesa se počne zgušnjavati, postupno umiješajte mlijeko i pileći temeljac i nastavite miješati dok ne dobijete gustu juhu. Posolite i popaprite je po želji.
Kremastu juhu pomiješajte s krumpirom i sirom te prebacite u pripremljenu vatrostalnu posudu.
Usitnite cornflakes i pomiješajte s preostalim maslacem (90 g) koji ste prethodno rastopili. Posolite i popaprite dobivenu smjesu te je stavite na vrh složenca.
Pecite složenac od krumpira u prethodno zagrijanoj pećnici oko 35 do 45 minuta. Ohladite prije posluživanja. Dobar tek!
Izvor: Pun kufer