Tjestenina s umakom
(FOTO: Shutterstock)
Kada se zaželi ukusne tjestenine s kremastim umakom, chef John okrene se svojem receptu na bazi svježeg sira ricotte i jaja.
Pjenjačom umuti sir s jajetom, doda sol i papar po želji, a onda sve pomiješa s nešto vruće vode u kojoj se kuhala tjestenina. Vruća voda razrijedi umak, ali i pomaže temperirati jaje, koje se nakon toga slobodno može pomiješati s kuhanom toplom tjesteninom bez bojazni da će žumanjak koagulirati.
Sastojci za umak:
125 grama svježeg sira ricotte
1 veliko jaje
korica 1 limuna
vruća voda
sol i papar po želji
200 grama tjestenine po želji
Priprema:
Stavite kuhati tjesteninu prema uputama na pakiranju.
Za to vrijeme u posebnoj zdjeli mutite svježi sir ricottu, jaja, sol, papar i koricu jednog limuna.
Razrijedite umak dvjema šefljama (zaimačama) tople vode u kojoj se kuhala tjestenina.
Razrijeđeni umak stavite po strani. Tjesteninu izvadite iz lonca otprilike minutu prije nego što biste trebali s obzirom na upute s pakiranja.
Prebacite tjesteninu u tavu i pomiješajte je s pripremljenim umakom. Na srednje jakoj temperaturi miješajte sastojke dok se umak ne zgusne i savršeno ne sljubi s tjesteninom.
U umak možete po potrebi dodati malo pesta. Poslužite toplo uz malo naribanog sira. Dobar tek.
izvor: Pun kufer