Pileći bolonjez
(FOTO: Shutterstock)
Prije nego što revoltirano reagirate na ime ovoga recepta, moramo reći da znamo da se bolonjez radi od junetine, kao i da je recept za pravi bolonjez određen u sastojak i u gram, i to od 17. listopada 1982., kada je bolonjsko izaslanstvo Akademije talijanske kuhinje, nakon rasprava i - gotovo – ratova, našlo konsenzus i pohranilo tradicionalni recept za ovaj famozni umak jednom za svagda.
Dakle, naziv ovoga recepta samo je opis, a jelo koje ćete dobiti ako slijedite recept – ljetni je i lagan umak koji podsjeća na Njegovo Bolonjsko Veličanstvo.
Sastojci za pileći bolonjez:
500 g mljevene piletine (bijelo ili kombinacija bijelog i tamnog mesa)
2 žlice maslinovog ulja
2 glavice luka, nasjeckanog na sitno
2 mrkve, sitno nasjeckane
2 stabljike celera stabljikaša, nasjeckanog na sitno
3 češnja češnjaka, protisnuta
2 velike konzerve (800 g) pelata
1/2 šalice pilećeg ili povrtnog temeljca
1/2 šalice bijelog vina, po želji
1/4 šalice mlijeka
2 žlice paste od rajčice
sol
papar
peršin, za ukras
parmezan, nariban, po želji
Priprema pilećeg bolonjeza:
U velikoj tavi zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte nasjeckani luk, mrkvu i celer i kuhajte 8 do 10 minuta dok povrće ne omekša.
Dodajte nasjeckani češnjak i kuhajte još minutu.
Ubacite mljevenu piletinu i kuhajte je 5 do 7 minuta, čitavo vrijeme usitnjujući grude kuhačom.
Umiješajte pastu od rajčice pustite kratko da se kuha. Po želji dodajte i bijelo vino i kuhajte dok se tekućina ne reducira na pola.
Dodajte grubo zgnječene pelate i temeljac. Promiješajte, posolite i popaprite.
Smanjite vatru i pustite da se kuha barem 30 minuta. Povremeno promiješajte.
Na kraju dodajte mlijeko i pustite da se kuha još 10 minuta.
Poslužite s tjesteninom i po želji
Umiješajte mlijeko i pustite da kuha još 10 minuta. Ovo će dodati suptilno bogatstvo umaku.
Poslužite s tjesteninom i po želji ukrasite peršinom i posipajte parmezanom.
izvor: Pun kufer