Recept za laganiju verziju bolonjeza

Pileći bolonjez
(FOTO: Shutterstock)

30.6.2024. | 09:16 | Pun kufer
IZVOR: punkufer.hr
Pregleda: 783

Prije nego što revoltirano reagirate na ime ovoga recepta, moramo reći da znamo da se bolonjez radi od junetine, kao i da je recept za pravi bolonjez određen u sastojak i u gram, i to od 17. listopada 1982., kada je bolonjsko izaslanstvo Akademije talijanske kuhinje, nakon rasprava i - gotovo – ratova, našlo konsenzus i pohranilo tradicionalni recept za ovaj famozni umak jednom za svagda.

Dakle, naziv ovoga recepta samo je opis, a jelo koje ćete dobiti ako slijedite recept – ljetni je i lagan umak koji podsjeća na Njegovo Bolonjsko Veličanstvo.

Sastojci za pileći bolonjez:
500 g mljevene piletine (bijelo ili kombinacija bijelog i tamnog mesa)
2 žlice maslinovog ulja
2 glavice luka, nasjeckanog na sitno
2 mrkve, sitno nasjeckane
2 stabljike celera stabljikaša, nasjeckanog na sitno
3 češnja češnjaka, protisnuta
2 velike konzerve (800 g) pelata
1/2 šalice pilećeg ili povrtnog temeljca
1/2 šalice bijelog vina, po želji
1/4 šalice mlijeka
2 žlice paste od rajčice
sol
papar
peršin, za ukras
parmezan, nariban, po želji


Priprema pilećeg bolonjeza:
U velikoj tavi zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte nasjeckani luk, mrkvu i celer i kuhajte 8 do 10 minuta dok povrće ne omekša.
Dodajte nasjeckani češnjak i kuhajte još minutu.
Ubacite mljevenu piletinu i kuhajte je 5 do 7 minuta, čitavo vrijeme usitnjujući grude kuhačom.
Umiješajte pastu od rajčice pustite kratko da se kuha. Po želji dodajte i bijelo vino i kuhajte dok se tekućina ne reducira na pola.
Dodajte grubo zgnječene pelate i temeljac. Promiješajte, posolite i popaprite.
Smanjite vatru i pustite da se kuha barem 30 minuta. Povremeno promiješajte.
Na kraju dodajte mlijeko i pustite da se kuha još 10 minuta.
Poslužite s tjesteninom i po želji
Umiješajte mlijeko i pustite da kuha još 10 minuta. Ovo će dodati suptilno bogatstvo umaku.
Poslužite s tjesteninom i po želji ukrasite peršinom i posipajte parmezanom.


izvor: Pun kufer



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Podržavate li porez na nekretnine?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI