Lambada
(FOTO: Natašine slastice)
Kada čujete riječ lambada vjerojatno vam prvo na pamet padnu pjesma i ples, međutim ljubitelji slatkog sigurno će se sjetiti i kolača koji će mnogima probuditi uspomene na djetinjstvo.
Da legendarni kolač ne bi otišao u zaborav, pobrinula se Nataša Pralica koja je recept za ovu slaticu objavila na svom blogu.
Sviđa mi se u receptu što se biskvit i fil s narančom ne moraju posebno hladiti, već se sve tako vruće složi, doda se i keks. tako zajedno ostavimo da se ohladi, napisala je Nataša o receptu koji donosimo u nastavku.
SASTOJCI:
BISKVIT:
- 5 jaja
- 9 žlica šećera
- 9 žlica brašna
FIL OD NARANČE:
- 1 l soka od naranče (Nataša je koristila negazirani sok iz tetrapaka, a možete koristiti i sok na razređivanje)
- 10 žlica šećera
- 3 pudinga od vanilije
BIJELI FIL:
- 500 ml mlijeka
- 4 žlice brašna
- 5 žlica šećera
- 150 grama margarina
OSTALO:
- petit keks za slaganje jednog reda
GLAZURA OD ČOKOLADE:
- 200 grama čokolade za kuhanje
- 7 žlica ulja
LAMBADA KORAK PO KORAK
1. Razdvojite žumanjke od bjelanjaka.
2. Bjelanjke izradite u čvrsti snijeg.
3. Žumanjke pomiješajte sa šećerom i pjenasto izradite.
4. Dodajte brašno i izradite.
5. U žumanjke dodajte pripremljene bjelanjke i pjenjačom lagano sjedinite.
6. Protvan (Nataa je koristila dimenzija 21x36 cm) pouljite i pobrašnite.
7. Ulijte i rasporedite pripremljenu smjesu.
8. Stavite peći u zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva 20-25 minuta.
9. Dok se biskvit peče odmah krenite pripremati filu od naranče.
10. Pudinge pomiješajte sa šećerom i malo soka, a ostatak stavite kuhati.
11. Kada sok prokuha, dodajte pripremljene pudinge i nastavite kuhati dok se ne stegne.
12. Kuhanu i još vruću filu rasporedite preko vrućeg biskvita.
13. Preko vruće file posložite petit kekse.
14. Ostavite da se ohladi.
15. Za bijelu filu pomiješajte brašno sa šećerom i malo mlijeka, a ostatak stavite kuhati.
16. U uzavrelo mlijeko dodajte pripremljene sastojke i nastavite miješati.
17. Kada skinete s vatre prebacite filu u drugu posudu, prekrijte prozirnom folijom i ostavite da se ohladi.
18. Ohlađenu filu izradite mikserom.
19. Dodajte margarin sobne temperature i sjedinite.
20. Preko keksa rasporedite bijelu filu.
21. Čokoladu i ulje otopite na pari, malo prohladite i izlijte preko fila.
22. Stavite kolač u hladnjak da se stegne.
izvor: www.zadovoljna.hr