>
Pozega
7 lip.
30°C
8 lip.
32°C
9 lip.
25°C
10 lip.
24°C
11 lip.
27°C
12 lip.
28°C
13 lip.
28°C
>
Pozega
7 lip.
30°C
8 lip.
32°C
9 lip.
25°C
10 lip.
24°C
11 lip.
27°C
12 lip.
28°C
13 lip.
28°C
Weather for the Following Location: Pozega map, Croatia

Recept za lijenu sarmu: Jelo koje će oduševiti sarmoljupce koji ih žele ’zamotati’ u samo pola sata

Lijena sarma
(FOTO: Shutterstock)

19.1.2024. | 09:43 | Pun kufer
IZVOR: punkufer.hr
Pregleda: 3439

Holubci (golubci) je ukrajinski naziv za sarmu čije je tradicionalna verzija prilično slična našoj. Sinonim je za zimu, a kako zahtijeva dosta posla, često se priprema za posebne prilike.

Ali zato se netko dosjetio napraviti slično jelo, jednako bogatog okusa i s istim sastojcima – ali gotovo za samo pola sata (bez pečenja). Sarmoljupci, ako vam je dosta zamatanja, ovo je pravi recept za sarmu za vas.

Ukrajinski recept koristi svježi kupus koji se u ovoj verziji ne omata oko mesa, ali možete koristiti i ukiseljeni ako se ne želite odreći poznatog okusa. Također možete koristiti mješavinu mljevene junetine i svinjetine, ako vam je draža od same svinjetine. Količina sastojaka iz recepta nahranit će četvero gladnih.


Sastojci za lijenu sarmu:


5 žlica maslaca, narezanog na komadiće
3 manje mrkve, oguljene, krupno naribane
1 velika glavica luka, nasjeckana na sitno
3 češnja češnjaka, nasjeckana na sitno
½ manje glavice kupusa ili kiselog kupusa, nasjeckanog
sol
½ kg mljevene svinjetine
2 šalice ohlađene kuhane bijele riže dugog zrna
4 čajne žličice mljevene paprike
svježe mljeveni papar
1 čajna žličica mljevenih pahuljica ljute paprike
700 ml passate od rajčice
kiselo vrhnje
i krupno nasjeckani kopar, za posluživanje
topli kruh, za posluživanje

Priprema lijene sarme:

Rastopite maslac narezan na komade u velikoj tavi na srednje jakoj vatri. Dodajte luk, češnjak i mrkvu i pirjajte dok mrkva ne omekša, a luk ne postane staklast, 10-ak minuta. Trećinu smjese premjestite u zdjelu i ostavite sa strane.

U tavu s pirjanim povrćem dodajte narezani kupus, posolite i pirjajte dok kupus ne omekša, oko 10 do 12 minuta. Prebacite u drugu zdjelu i ostavite da se ohladi.

Zagrijete pećnicu na 200 stupnjeva.

Dodajte u ohlađenu smjesu s kupusom mljeveno meso i 2 šalice ohlađene kuhane bijele riže, pola navedene količine mljevene paprike, pola navedene količine ljute paprike i papar po želji te sve izmiješajte rukama.

Vlažnim rukama od smjese napravite 10 sarmica i posložite ih u vatrostalnu ili keramičku posudu za pečenje.

U trećinu odvojenog pirjanog povrća dodajte passatu, posolite i dodajte preostalu mljevenu i ljutu papriku pa promiješajte. Prelijte umak preko sarmica i lagano protresite posudu kako bi prekrio i dno. Pecite 40-45 minuta.

Izvadite sarmice iz pećnice i prelijte ih kiselim vrhnjem. Pospite grubo nasjeckanim koprom i posolite.

Poslužite uz topli kruh i po želji dodajte još kiselog vrhnja.

izvor: Pun kufer


VIŠE NA TEMU:
RECEPT
HRANA
SARMA
LIJENA
KUPUS

Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Hoćete li izaći na drugi krug lokalnih izbora u Požegi?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI