Recept za ljetnu tjesteninu s tikvicama

Tjestenina s tikvicama
(FOTO: Shutterstock)

15.6.2024. | 10:13 | Pun kufer
IZVOR: punkufer.hr
Pregleda: 12476

Pasta alla carbonara popularno je jelo iz talijanske regije Lacij koje se jede diljem svijeta, a osobito je popularno u Hrvatskoj.

Tjestenina se sljubljuje s tvrdim sirom od ovčjeg mlijeka Pecorino, delikatesom od sušenih svinjskih obraza po imenu guanciale, domaćim jajima i nešto soli i papra.

Iako je carbonara savršena baš onakva kakva jest – neki se sastojci mogu zamijeniti kako bi se dobila drugačija, a podjednako ukusna gastronomska priča.


Mi vam danas predlažemo recept za tjesteninu s tikvicama inspiriranu carbonarom koja je pogodna i za prehranu vegetarijanaca, a kojoj umami daje miso pasta.


Sastojci:
350 g sušenih špageta
85 g nariabnog sira Pecorino
6 žumanjaka
2 veće tikvice
2 čajne žličice naribane korice limuna
1 žlica bijelog misa
ekstradjevičansko maslinovo ulje
sol i papar po želji
svježi bosiljak po želji

Priprema:
Ispecite tikvice na roštilju, gril-tavi ili u običnoj tavi na štednjaku. Operite tikvice, posušite ih, narežite ih na kriške i posolite. Pecite ih nekoliko minuta sa svake strane s nešto ulja dok ne dobiju lijepu zlaćanu boju. Stavite sa strane.
U velikom loncu skuhate tjesteninu al dente prema uputama na pakiranju. Ne zaboravite velikodušno posoliti vodu prije nego što u nju stavite špagete.
Dok se tjestenina kuha, napravite umak. U većoj zdjeli pomiješajte žumanjke, naribani sir, miso pastu i limunovu koricu. Posolite i poparite po želji i stavite sa strane.
Tjesteninu ocijedite od vode u kojoj se kuhala – dio vode sačuvajte.
Vruću i ocijeđenu kuhanu tjesteninu vratite u lonac u kojoj su se kuhali špageti. Preko tjestenine odmah prelijte pripremljeni umak na bazi žumanjaka i sira. Miješajte par minuta dok tjestenina ne „popije“ umak – po želji možete dodati i nešto vode od kuhanja tjestenine ako mislite da je potrebno.
Umiješajte u tjesteninu i pečene tikvice i dobro promiješajte.
Poslužite jelo toplo sa svježim bosiljkom i još naribanog sira. Dobar tek!

izvor: Pun kufer



VIŠE NA TEMU:
RECEPT
TJESTENINA
TIKVICE
LJETO

Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Podržavate li porez na nekretnine?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI