Musaka s lećom
(FOTO: Shutterstock)
Musaka ili moussaka grčki je specijalitet koji se obično priprema od umaka od rajčice, mljevene junetine i patlidžana, a katkad i s dodatkom krumpira.
Ovaj grčki složenac nemoguće je zamisliti i bez jednostavnog bijelog umaka bešamel, a koji se priprema od mlijeka, brašna i ulja.
U musaki možete uživati čak i ako ne jedete mljevenu junetinu i druge namirnice životinjskog porijekla.
Na Svjetski dan bez mesa donosimo vam recept za vegansku verziju musake od leće s veganskim bešamelom za koji recept možete pronaći ovdje.
Sastojci:
400 g sjeckanih rajčica iz konzerve
250 ml crvenog vina
200 g suhe zelene leće
5 g sušenih gljiva
3 velika patlidžana
3 srednje velika krumpira
2-3 češnja češnjaka
1,5 žlica koncentrata rajčice
1 luk
1 čajna žličica sušenog origana
1 lovorov list
½ žlice balzamičnog octa
biljno ulje po želji
sol i papar po želji
malo šećera po želji
veganski bešamel
Priprema:
Prelijte pola litre vruće vode preko sušenih gljiva i ostavite sa strane da se namaču.
U većoj tavi ili loncu zagrijte nešto ulja pa na njemu prepirjajte nasjeckani luk. Pirjajte luk oko pet do šest minuta dok ne počne dobivati lijepu zlatnosmeđu boju.
Dodajte protisnuti češnjak i nastavite pirjati sve zajedno još oko jedne minute.
Dodajte koncentrat rajčice, dobro promiješajte sve zajedno i pirjate oko jedne minute.
Podlijte tavu vinom, nasjeckanim rajčicama, balzamičnim octom i tekućinom u kojoj su se namakale sušene gljive.
Dodajte zelenu leću, origano, lovorov list, namočene gljive.
Kada tekućina zavrije, začinite sa solju i paprom. Smanjite temperaturu i kuhajte sve zajedno oko jedan sat dok se leća ne skuha, a umak ne zgusne.
Zagrijte pećnicu na 220 Celzijevih stupnjeva.
Ogulite krumpir, narežite ga na tanke kriške debljine oko pola centimetra. Premažite krumpir s malo ulja i stavite u prethodno zagrijanu pećnicu.
Pecite krumpir oko pola sata.
Patlidžan narežite po dužini na kriške veličine oko jednog centimetara. Posolite ih, premažite s malo ulja i stavite na lim za pečenje. Pecite ih oko 20 minuta.
Kad je povrće ispečeno, smanjite temperaturu pećnice na 180 stupnjeva.
Složite musaku: na dno duboke pravokutne posude za pečenje posložite pečeni krumpir u jednom sloju, preko njega posložite pečene patlidžane, dodajte umak od rajčice i leće, a preko svega premažite veganski bešamel.
Pecite u pećnici oko 30 minuta, odnosno dok vrh ne dobije lijepu zlatnožutu boju.
Poslužite toplo sa salatom po želji. Dobar tek!
izvor: Pun kufer