Recept za napuljske lazanje

Napuljske lazanje
(FOTO: Shutterstock)

3.9.2024. | 10:15 | Pun kufer
IZVOR: punkufer.hr
Pregleda: 1464

Većina talijanskih gradova za vrijeme karnevala miriše na slatke ili pržene poslastice, ali ne i Napulj. Karnevalske lazanje tipičan su specijalitet u tom dijelu Italije, nakon kojeg nitko ne ostaje gladan. Zapravo i tek nekoliko zalogaja sasvim je dovoljno. Pretjerivanje sa sastojcima nije slučajno: lazanje u kojima listove tjestenine razdvajaju mesne okruglice, ragu od rajčice i svinjetine, ricotta i tvrdo kuhana jaja oda su hedonizmu i odušak od neimaštine.

Umjesto uobičajene svježe tjestenine s jajima, koriste se tvrđi listovi od durum pšenice koji mogu podnijeti težinu nadjeva. Odlučite li se uhvatiti ukoštac s hedonističkim talijanskim specijalitetom, imamo i recept. Višak mesa koje se koristi za kuhanje ragua slobodno sačuvajte za idući ručak.

Recept za napuljske lazanje:
200 ml maslinovog ulja
1 žlica svinjske masti
2 glavice luka, sitno nasjeckane
1 štapić celera, sitno nasjeckan
1 manja mrkva, sitno nasjeckana
300 g svinjskih rebara (mesnatijih)
200 g svinjske kobasice
1 kg pelata
200 g junećeg mljevenog mesa
300 g svinjskog mljevenog mesa
50 g sira pecorino, naribanog, plus za posipavanje jela
100 g bijelog kruha, očišćenog od kore, usitnjenog
4 jaja (za okruglice)
1 kg tjestenine za lazanje od durum pšenice
5 jaja, tvrdo kuhanih i narezanih
200 g talijanske salame, narezane na ploške
500 g ricotte, ocijeđene preko noći
250 g sira caciocavallo ili provolone, narezanog na kockice
sol


Priprema napuljskih lazanja:
Zagrijte polovicu maslinova ulja u velikom loncu na laganoj vatri. Dodajte mast i ostavite da se otopi.
Dodajte luk, mrkvu i celer, lagano pržite dok povrće ne omekša oko 20 minuta, često miješajući.
Dodajte rebarca i kobasice pa ih popržite ih sa svih strana. Izvadite ih pa odložite na tanjur.
Dodajte pelate i smanjite vatru. Kuhajte oko 2 i pol sata povremeno miješajući. Umak bi trebao biti gust i gladak. Dodajte meso u umak pa kuhajte 30 minuta. Začinite prema ukusu.
Dok se umak kuha, napravite mesne okruglice. Pomiješajte mljeveno meso s naribanim pecorinom, jajima i kruhom. Od smjese napravite male mesne okruglice, otprilike veličine zrna grožđa. Zagrijte preostalo maslinovo ulje i ispecite mesne okruglice. Ocijedite ih na papirnatim ručnicima.
Zagrijte pećnicu na 200 °C.
Zakuhajte veliki lonac vode. Kratko kuhajte nekoliko listova lazanja odjednom (nemojte kuhati sve odjednom da se ne zalijepe) dok ne omekšaju, ali ne i skuhaju do kraja. Ocijedite ih i stavite u jednom sloju na čiste kuhinjske krpe da se malo osuše.
Uzmite veliku posudu za pečenje i na dno rasporedite žlicu ragua. Dodajte sloj listova tjestenine, pospite s malo ricotte, prekrijte s još malo ragua i dodajte caciocavalla ili provolonea, salame i ploški kuhanih jaja. Nastavite slagati na ovaj način, pazeći da ne stavite previše u svaki sloj – ciljajte na 5 slojeva svakog nadjeva. Završite jelo slojem ragua i ribanim pecorinom.
Pecite lazanje 25 do 30 minuta. Zadnjih 3 do 5 minuta zapecite pod gornjom rešetkom u pećnici da lazanje dobiju hrskavu koricu. Izvadite lazanje iz pećnice i ostavite da se ohlade 10 minuta
Narežite na kriške i pospite naribanim sirom. Višak mesa iz ragua sačuvajte za neko drugo jelo.


VIŠE NA TEMU:
RECEPT
HRANA
LAZANJE
NAPULJ

Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni s rezultatom predsjedničkih izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI