Turski paprikaš
(FOTO: Shutterstock)
Tavuk sote je omiljeni gablec, ili marenda koja se može naći u restoranima, kao i pajzlovima diljem Turske, a rado se priprema kao i kod kuće.
Jelo koje ne traži previše filozofije radi se od piletine, paprike i rajčice te poslužuje s rižom ili bulgurom, kao i tjesteninom. Ponekad se u jelo dodaje i povrće, poput graška ili mahuna.
Nemate li pri ruci tursku pastu od rajčice (aci biber salçasi) u jelo dodajte više paste od rajčice, a umjesto aleppo ljute papričice u pahuljicama poslužit će slatka ili ljuta crvena mljevena paprika.
Sastojci za turski paprikaš:
3 žlice ulja
600 g pilećeg zabatka bez kosti ili pilećih prsa
1 srednja glavica luka
1 manja zelena paprika
2 crvene rog paprike
1 velika žlica paste od rajčice
25 g turske pikantne paste od paprike -aci biber salçasi (ako nemate pri ruci dodajte više paste od rajčice)
1 žličica čili aleppo ljute papričice u pahuljicama (ili ljute mljevene paprike)
1 žličica šećera
250 g rajčice
200 ml vode
15 g peršina
sol i papar
Priprema turskog paprikaša:
Meso narežite na kockice veličine 2 cm. Luk sitno nasjeckajte. Paprike očistite i narežite na kockice. Odvojite listove peršina i narežite ih. Rajčice kratko blanširajte u vrućoj vodi pa ogulite i grubo narežite.
Piletinu kratko zapecite na ulju u više tura. Izvadite je i u istom loncu ili tavi ispržite luk i papriku, 8-10 minuta uz redovito miješanje i dodavanje još ulja po potrebi. Prema potrebi dodajte i malo vode.
Dodajte pastu od rajčice, pastu od paprike (ako koristite), mljevenu papriku i šećer. Pržite još minutu-dvije uz stalno miješanje. Dodajte nasjeckanu rajčicu, piletinu i vodu. Dobro promiješajte i pustite da provrije, a zatim ostavite da se kuha dok se piletina ne skuha, 10-15 minuta.
Maknite s vatre i umiješajte peršin.
Ostavite još 5 minuta prije posluživanja, pa poslužite posipano peršinom prema želji.
izvor- Pun kufer