Recept za osvježavajuću tortu koja simbolizira žensku snagu

Torta mimoza
(FOTO: Shutterstock)

10.3.2024. | 09:17 | zadovoljna.hr
IZVOR: zadovoljna.hr
Pregleda: 3774

Mimoza je u nekim dijelovima svijeta simbol Dana žena i ženske snage, a u Italiji su našem danu posvetili i posebnu tortu koja je ime dobila po tom predivnom cvijetu. Ako danas nađete malo vremena za pripremiti kakvu slasticu sebi u čast – neka to bude ova ukusna i osvježavajuća torta koja priziva proljeće.

Mimoza torta se sastoji od biskvita, kreme od pudinga i dodataka agruma u obliku pekmeza i likera, a svoj naziv duguje pokrovu od nasjeckane kore koji vizualno podsjeća na mimoze. U nastavku pročitajte recept.

Mimoza torta – sastojci:


Biskvit:


200 g glatkog brašna
100 g šećera
1 vanilin šećer
1 limun šećer
1 prašak za pecivo
5 jaja

Preljev za biskvit:

300 ml vode
3 žlice šećera
4 žlice likera od limuna ili naranče

Premaz za biskvit:

Pekmez po izboru (najbolje limun, naranča ili mandarina)

Krema:

500 ml mlijeka
Dva pudinga od vanilije
5 žlica šećera
Ekstrakt vanilije po želji ( ili barem dva vanilin šećera)
100 g maslaca
1 šlag pjena u prahu

Mimoza torta – priprema:

Pripremite biskvit. Odvojite bjelanjke od žumanjaka. Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg.

U žumanjke dodajte šećer i dobro izmiksajte dok smjesa ne postane svjetlija i pjenasta. Dodajte sve ostale sastojke iz popisa za biskvit pa dobro izmiksajte mikserom. Na kraju postepeno, špatulom, dodajte snijeg od bjelanjaka.

Biskvit pecite u manjem okruglom kalupu ( 20-ak cm), na 180 stupnjeva oko 25 minuta – provjerite čačkalicom je li gotov.

400 ml mlijeka stavite na vatru, a u 100 ml pomiješajte dva pudinga i šećer. Nakon što je mlijeko zakuhalo, dodajte puding i miješajte dok smjesa ne postane gusta. Dodajte i aromu vanilije.

Kremu ohladite pa dodajte omekšali maslac. Umiješajte ga mikserom. U posebnoj zdjeli izradite šlag prah po uputama na pakiranju. Špatulom u puding umiješajte i šlag.

Zakuhajte preljev za biskvit. Sve sastojke stavite u zdjelu i nakon vrenja kuhajte još tri minute.

Biskvit narežite na tri kore jednake debljine. Prvu koru natopite sirupom i po želji premažite pekmezom od agruma ( ili nekim po vašem izboru). Stavite kremu, pa još jednu koru natopljenu sirupom. Cijelu tortu premažite kremom.

Zadnju koru narežite na sitne kockice i zalijepite po cijeloj površini torte. Tako ćete dobiti efekt cvijeta mimoze. Kockice biskvita poprskajte sirupom.

Ohladite nekoliko sati i prije posluživanja pospite šećerom u prahu.

Savjet: Umjesto kuhanja sirupa možete koristiti i gusti sok od limuna. Na kremu, po želji, možete dodati i svježe voće.

izvor: Zadovoljna.hr


VIŠE NA TEMU:
RECEPT
DESERT
TORTA
MIMOZA
LIMUN

Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Podržavate li porez na nekretnine?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI