Recept za osvježavajuću tortu koja simbolizira žensku snagu

Torta mimoza
(FOTO: Shutterstock)

10.3.2024. | 09:17 | zadovoljna.hr
IZVOR: zadovoljna.hr
Pregleda: 3586

Mimoza je u nekim dijelovima svijeta simbol Dana žena i ženske snage, a u Italiji su našem danu posvetili i posebnu tortu koja je ime dobila po tom predivnom cvijetu. Ako danas nađete malo vremena za pripremiti kakvu slasticu sebi u čast – neka to bude ova ukusna i osvježavajuća torta koja priziva proljeće.

Mimoza torta se sastoji od biskvita, kreme od pudinga i dodataka agruma u obliku pekmeza i likera, a svoj naziv duguje pokrovu od nasjeckane kore koji vizualno podsjeća na mimoze. U nastavku pročitajte recept.

Mimoza torta – sastojci:


Biskvit:


200 g glatkog brašna
100 g šećera
1 vanilin šećer
1 limun šećer
1 prašak za pecivo
5 jaja

Preljev za biskvit:

300 ml vode
3 žlice šećera
4 žlice likera od limuna ili naranče

Premaz za biskvit:

Pekmez po izboru (najbolje limun, naranča ili mandarina)

Krema:

500 ml mlijeka
Dva pudinga od vanilije
5 žlica šećera
Ekstrakt vanilije po želji ( ili barem dva vanilin šećera)
100 g maslaca
1 šlag pjena u prahu

Mimoza torta – priprema:

Pripremite biskvit. Odvojite bjelanjke od žumanjaka. Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg.

U žumanjke dodajte šećer i dobro izmiksajte dok smjesa ne postane svjetlija i pjenasta. Dodajte sve ostale sastojke iz popisa za biskvit pa dobro izmiksajte mikserom. Na kraju postepeno, špatulom, dodajte snijeg od bjelanjaka.

Biskvit pecite u manjem okruglom kalupu ( 20-ak cm), na 180 stupnjeva oko 25 minuta – provjerite čačkalicom je li gotov.

400 ml mlijeka stavite na vatru, a u 100 ml pomiješajte dva pudinga i šećer. Nakon što je mlijeko zakuhalo, dodajte puding i miješajte dok smjesa ne postane gusta. Dodajte i aromu vanilije.

Kremu ohladite pa dodajte omekšali maslac. Umiješajte ga mikserom. U posebnoj zdjeli izradite šlag prah po uputama na pakiranju. Špatulom u puding umiješajte i šlag.

Zakuhajte preljev za biskvit. Sve sastojke stavite u zdjelu i nakon vrenja kuhajte još tri minute.

Biskvit narežite na tri kore jednake debljine. Prvu koru natopite sirupom i po želji premažite pekmezom od agruma ( ili nekim po vašem izboru). Stavite kremu, pa još jednu koru natopljenu sirupom. Cijelu tortu premažite kremom.

Zadnju koru narežite na sitne kockice i zalijepite po cijeloj površini torte. Tako ćete dobiti efekt cvijeta mimoze. Kockice biskvita poprskajte sirupom.

Ohladite nekoliko sati i prije posluživanja pospite šećerom u prahu.

Savjet: Umjesto kuhanja sirupa možete koristiti i gusti sok od limuna. Na kremu, po želji, možete dodati i svježe voće.

izvor: Zadovoljna.hr


VIŠE NA TEMU:
RECEPT
DESERT
TORTA
MIMOZA
LIMUN

Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Ako ste bili na ljetovanju u Hrvatskoj, koliko ste platili noćenje u apartmanu?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI