Recept za pečenu piletinu u kremastom umaku koja je stvorena za blagdane

Pečena piletina u umaku
(FOTO: Shutterstock)

27.3.2024. | 08:03 | Pun kufer
IZVOR: punkufer.hr
Pregleda: 1527

Boca šampanjca ili pjenušca obično se otvara za posebne prilike i blagdane. Ova pečena piletina u kremastom umaku s grožđem jedno je od takvih posebnih jela jer se podlijeva upravo pjenušavim vinom.

Piletinu prvo zapecite u tavi, a potom dovršite u pećnici. Najmanje problema – i suđa za pranje – imat ćete ako jelo pripremite u tavi od lijevanog željeza koja je namijenjena za termičku obradu na štednjaku i u pećnici.

Sastojci:


700 g pilećeg zabatka
300 g bijelog grožđa bez koštica
125 ml šampanjca ili pjenušca
3-4 češnja češnjaka
2 žlice vrhnja za kuhanje
1 luk
1 čajna žličica senfa dijon
biljno ulje po želji
sol i papar po želji
svježi timijan


Priprema:

Izvadite piletinu iz hladnjaka i ostavite na sobnoj temperaturi oko pola sata. Papirnatim ručnikom uklonite višak vlažnosti s površine mesa.
Posolite i popaprite svaki dio po želji.
U tavi zagrijte nešto ulja pa na njemu prepecite piletinu – okrenite meso prvo na stranu s kožom. Pecite oko šest do osam minuta dok se kožica ne zapeče i ne dobije lijepu zlatnosmeđu boju.
Okrenite piletinu na drugu stranu i pecite još oko tri minute.
Izvadite piletinu iz tave i stavite sa strane.
Na preostaloj masnoći prepirjajte luk. Pirjajte ga oko 8 do 10 minuta.
Dodajte bobe grožđa, nasjeckani češnjak i timijan. Pirjajte oko pola minute – pazite da češnjak ne izgori.
Uklonite tavu sa štednjaka.
Ulijte u tavu pjenušac pa kuhačom postružite sve eventualne zapečene dijelove s dna.
Vratite u tavu zapečenu piletinu i stavite sve zajedno u prethodno zagrijanu pećnicu na 160 Celzijevih stupnjeva oko 20 do 25 minuta.
Kada je piletina termički obrađena do kraja, izvadite je iz pećnice.
Meso odvojite od drugih sastojaka – u tavu umiješajte vrhnje za kuhanje i senf. Posolite i popaprite po želji.
Meso narežite na manje komade i poslužite s prepirjanim grožđem i umakom. Dobar tek!

izvor: Pun kufer


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Podržavate li porez na nekretnine?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI