Recept za pitu s jogurtom
(FOTO: Shutterstock)
Jeste li ikada probali pitu od jogurta, blisku rođakinju slatke pite od sira? Ako niste, sada je prava prilika za to jer vam donosimo recept za ovaj ukusan desert. Neki se kunu kako je ovaj kolač čak i finiji od klasične pite sa sirom, a kako biste se u to i sami uvjerili napravite ga po najjednostavnijem receptu koji možete pronaći u nastavku.
Sastojci za tijesto:
400 grama glatkog brašna
200 grama maslaca sobne temperature
50 grama šećera
4 žumanjka
Sastojci za nadjev:
3 čvrsta jogurta (čaša od 180 ili 200 ml)
1 kisela vrhnja (također 180 ili 200 ml)
80 grama škrobnog brašna (kukuruzno ili krumpirovo)
100 grama šećera
4 bjelanjka
sok od 1 limuna ili naribana korica1 limuna (nešpricanog)
Priprema pite od jogurta:
1. Maslac sobne temperature ubacite u posudu, dodajte šećer i miksajte dok se ne povežu u glatku smjesu. Dodajte žumanjke pa ih sjedinite sa smjesom. Na kraju ubacite brašno, kuhačom ili špatulom malo povežite sastojke i zatim kratko zamijesite dok ne dobijete glatku kuglu. Nožem je podijelite u dva jednaka dijela, svaki zamotajte u plastičnu foliju i stavite u zamrzivač.
2. Nakon 40 minuta, izvadite jednu polovicu tijesta, a drugu i dalje ostavite u zamrzivaču. Naribajte ga i rasporedite po protvanu za pečenje. Možete ga malo stisnuti rukama. Stavite protvan u pećnicu zagrijanu na 180 Celzijevih stupnjeva i pecite tijesto 15 minuta.
3. U međuvremenu pripremite nadjev. Tucite bjelanjke mikserom dodavajući malo po malo šećer sve dok ne dobijete čvrsti snijeg. U drugoj posudi sjedinite jogurt, vrhnje, limunov sok i škrobno brašno pa tu smjesu ulijte u snijeg i lagano promiješajte dok se sve ne spoji u kompaktnu kremu.
4. Nakon 15 minuta pečenja izvadite donji dio tijesta van i ne gasite pećnicu. Prelijte nadjev preko tijesta i rasporedite. Zatim uzmite drugi dio tijesta iz zamrzivača pa ga naribajte po nadjevu. Odmah vratite u pećnicu i pecite oko 40-tak minuta, sve dok gornji dio pite ne poprimi zlatnožutu boju. Izvadite pitu iz pećnice, a kad se u potpunosti ohladi možete po njoj posipati malo šećera u prahu.
izvor: zadovoljna.hr