Recept za pitu s krumpirom i piletinom

Pita s krumpirom i piletinom
(FOTO: Shutterstock)

5.12.2023. | 09:04 | Pun kufer
IZVOR: punkufer.hr
Pregleda: 1951

Recept za pitu od krumpira i piletine koju "sjevernjaci" obožavaju Iako pita od krumpira i piletine ne traži pretjerano skupe niti komplicirane sastojke, a niti posebne kulinarske tehnike ipak će vam nešto vremena otići na ribanje krumpira...

Pita rappie je jednostavno jelo od krumpira i mesa koje se naziva i rapure ili râpure – od francuskog izraza za naribani krumpir. Skromna pita potomcima francuskih kolonijalista u Kanadi ima posebno značenje.Njezina povijest seže u vremena francuskih kolonijalista koji su došli u na kanadsko-američki prostor poznat kao Akadija, da bi ih Britanci deportirali u 18. stoljeću jer nisu htjeli prihvatiti krunu. Nakon što su se vratili, godinama kasnije, njihova plodna zemlja pripala je stanovnicima Nove Engleske, a francuski kolonijalisti nisu imali druge, nego uzgojiti što se moglo na škrtoj zemlji – a najbolje od svega uspijevao je upravo krumpir. Tradicionalno jelo siromaha s vremenom je postao simbol snage, a pita rappie se priprema i danas. Poželite li je ispeći, uračunajte nešto vremena za ribanje krumpira koji se potom cijedi, a da bi bila sočnija, u pitu se dodaje i mesni ili riblji temeljac.

Sastojci za pitu od krumpira i piletine:


1 pile (1800 g)


3,5 kg krumpira

1 glavica luka

1 mrkva

1 stabljika celera

2 žličice soli

2 žlice maslaca

Priprema pite od krumpira i piletine:

Stavite meso, luk, mrkvu, celer i sol u hladnu vodu pa zagrijte. Kada provrije, kuhajte oko da sata. Procijedite juhu.

Očistite piletinu pa je narežite na manje komade. Krumpir ogulite pa sitno naribajte i iscijedite višak tekućina tako da ga stavite u čistu krpu i dobro istisnete vodu. Izvažite količinu tekućinu koju je krumpir ispustio pa je bacite.

U jednaku količinu kipuće juhe postepeno dodajte naribani krumpir. Raširite polovicu krumpira u veliku namašćenu posudu za pečenje pa pokrijte ostatkom krumpira i dodajte omekšani maslac.

Pecite na 200 stupnjeva Celzija pa pecite pola sata, dok se vrh ne zarumeni. Zatim smanjite na 180 stupnjeva Celzija i pecite još dva sata.

izvor: Pun kufer


VIŠE NA TEMU:
RECEPT
HRANA
PITA
KRUMPIR
PILETINA

Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Podržavate li porez na nekretnine?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI