Recept za pitu s krumpirom i piletinom

Pita s krumpirom i piletinom
(FOTO: Shutterstock)

5.12.2023. | 09:04 | Pun kufer
IZVOR: punkufer.hr
Pregleda: 2318

Recept za pitu od krumpira i piletine koju "sjevernjaci" obožavaju Iako pita od krumpira i piletine ne traži pretjerano skupe niti komplicirane sastojke, a niti posebne kulinarske tehnike ipak će vam nešto vremena otići na ribanje krumpira...

Pita rappie je jednostavno jelo od krumpira i mesa koje se naziva i rapure ili râpure – od francuskog izraza za naribani krumpir. Skromna pita potomcima francuskih kolonijalista u Kanadi ima posebno značenje.Njezina povijest seže u vremena francuskih kolonijalista koji su došli u na kanadsko-američki prostor poznat kao Akadija, da bi ih Britanci deportirali u 18. stoljeću jer nisu htjeli prihvatiti krunu. Nakon što su se vratili, godinama kasnije, njihova plodna zemlja pripala je stanovnicima Nove Engleske, a francuski kolonijalisti nisu imali druge, nego uzgojiti što se moglo na škrtoj zemlji – a najbolje od svega uspijevao je upravo krumpir. Tradicionalno jelo siromaha s vremenom je postao simbol snage, a pita rappie se priprema i danas. Poželite li je ispeći, uračunajte nešto vremena za ribanje krumpira koji se potom cijedi, a da bi bila sočnija, u pitu se dodaje i mesni ili riblji temeljac.

Sastojci za pitu od krumpira i piletine:


1 pile (1800 g)


3,5 kg krumpira

1 glavica luka

1 mrkva

1 stabljika celera

2 žličice soli

2 žlice maslaca

Priprema pite od krumpira i piletine:

Stavite meso, luk, mrkvu, celer i sol u hladnu vodu pa zagrijte. Kada provrije, kuhajte oko da sata. Procijedite juhu.

Očistite piletinu pa je narežite na manje komade. Krumpir ogulite pa sitno naribajte i iscijedite višak tekućina tako da ga stavite u čistu krpu i dobro istisnete vodu. Izvažite količinu tekućinu koju je krumpir ispustio pa je bacite.

U jednaku količinu kipuće juhe postepeno dodajte naribani krumpir. Raširite polovicu krumpira u veliku namašćenu posudu za pečenje pa pokrijte ostatkom krumpira i dodajte omekšani maslac.

Pecite na 200 stupnjeva Celzija pa pecite pola sata, dok se vrh ne zarumeni. Zatim smanjite na 180 stupnjeva Celzija i pecite još dva sata.

izvor: Pun kufer


VIŠE NA TEMU:
RECEPT
HRANA
PITA
KRUMPIR
PILETINA

Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Hoćete li izaći na drugi krug lokalnih izbora u Požegi?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI