Pita sa šunkom i sirom
(FOTO: Getty Images)
Jednostavni sastojci čine najbolje kombinacije okusa, a spoj hrskavog tijesta i kremastog nadjeva malo koga može ostaviti ravnodušnim. Jedan je od takvih recepata i onaj za francusku pitu sa sirom, šunkom i vrhnjem koja nastaje brzo i jednostavno, a oduševit će i velike i malene. Tradicionalni quiche lorraine mnogi nazivaju najfinijom pitom na svijetu, a u nastavku možete pronaći recept.
Pita sa šunkom i sirom – sastojci:
Za tijesto:
150 g oštrog brašna
100 g glatkog brašna
150 g maslaca
pet žlica vode
žlica soli
Za nadjev:
200 g šunke
500 ml vrhnja za kuhanje
150 g ribanog sira
3 jaja
sol
papar
Pita sa šunkom i sirom – priprema:
Pripremite prhko tijesto. Sjedinite oštro i glatko brašno, dodajte sol i maslac narezan na kockice te malo vode. Kratko zamijesite prhko tijesto, zamotajte ga u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na pola sata.
Okrugli kalup premažite maslacem pa utisnite tijesto.
Šunku narežite na kockice. Pomiješajte jaja, vrhnje za kuhanje, naribani sir i začinite po želji.
Na tijesto stavite kockice šunke pa prelijte smjesom jaja, vrhnja i sira. Lagano kalupom lupite o stol kako bi se smjesa poravnala.
Pecite oko 30 minuta u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva. Poslužite toplo ili hladno.
Savjet:
Ako u hladnjaku imate sastojke koje biste rado potrošili, u ovu ukusnu pitu možete dodati što god poželite. Odlično se slaže i s raznim povrćem, poput poriluka, tikvica i špinata, a šunku možete zamijeniti i s pancetom. Sve što trebate učiniti jest željeni sastojak dodati u smjesu jaja i vrhnja. Ako ne želite mijesiti prhko tijesto, možete ga zamijeniti kupovnim lisnatim tijestom.
izvor: zadovoljna.hr