Švedska peciva
(FOTO: Shutterstock)
Da biste kušali tradicionalnu švedsku poslasticu, ne morate otputovati. Semlase lako priprema kod kuće. To se dizano pecivo najčešće puni smjesom od usitnjenih badema i tučenim vrhnjem, ali Šveđani ga vole i u kombinaciji s čokoladom, bobičastim voćem – i obavezno kardamomom, začinom koji im daje prepoznatljivu aromu. Semla je dio rituala koji se naziva fika, a nešto više o tome možete pročitati u tekstu:Najbolji švedski rituali: Znate li što Šveđani rade srijedom?
Okusom podsjećaju na buhtle, ali semlaimajedinstvenu strukturu i okus. Prema staroj tradiciji, jede se s vrućim mlijekom, a peciva suukusna i sutradan ako se čuvaju u dobro zatvorenoj posudi. Iako se u njima uživa cijele godine, najpopularnije su na Semmeldagen - dan tih "švedskih bucki", odnosno Pokladni utorak.
Sastojci za semle:
25 g svježeg kvasca, 125 ml mlijeka, 1 žličica usitnjenih sjemenki kardamoma, 325 g prosijanog glatkog brašna, 1 jaje, 50 g šećera, 1/2 žlice praška za pecivo, 1/2 žličice soli,100 g maslaca
Za premazivanje: 1 jaje i 1 žlica vode
Nadjev
100 g mljevenih badema (blanširanih i tostiranih), 100 šećera, 3 žlice vode, 1/2 žličice sjemenki kardamoma, 1 žličica ekstrakta vanilije
Krema od vanilije
200 m vrhnja za šlag, 1 žlica šećera u prahu, 1 žličica ekstrakta vanilije
Priprema:
Tijesto možete mijesiti u mikseru s nastavkom za tijesta (kukom ili spiralama) ili ručno.
Izmrvite kvasac i pomiješajte s malo toplog mlijeka. Usitnite sjemenke kardamoma pa dodajte kvascu.
Prosijte brašno, tučena jaja, šećer, prašak za pecivo i sol u posudu za miješanje s kukom. Dodajte kvasac i miješajte na srednjoj brzini oko 5 minuta ili dok se ne oblikuje kugla tijesta.
Narežite maslac na listiće i dodajte komadić po komadić miksajući oko 10-15 minuta. Kad se tijesto prestane lijepiti za stjenke posude, postane meko i elastično isključite mikser. Ostavite tijesto u posudi da stoji oko 10 minuta.
Podijelite tijesto na 9 komada (oko 70 do 80 grama svaki) pa oblikujte loptice. Stavite ih u lim za pečenje prekriven papirom za pečenjem s dovoljno mjesta između. Pokrijte čistom kuhinjskom krpom i ostavite da se diže oko sat i pol.
Zagrijte pećnicu na 220°C . Loptice premažite jajetom istučenim s žličicom vode pa pecite 10 minuta. Ostavite da se hlade na rešetci.
U međuvremenu napravite nadjev. Usitnite mljevene bademe i šećer u blenderu i dodajte sasvim onoliko vode da dobijete gustu pastu. Sjemenke kardamoma usitnite u fini prah pa ih dodajte smjesi od badema zajedno s ekstraktom vanilije.
Ohlađena peciva prerežite malim nožem. Gornji dio izrežite na trokute a donji dio izdubite žlicom.
Pasti od badema dodajte mrvice od peciva i malo vrućeg vrhnja za šlag da dobijete mekšu pastu, promiješajte je i rasporedite je u peciva. Nadjev treba biti kremast i gust, kao za primjerice makovnjaču.
Za kremu od vanilije izmiksajte vrhnje sa šećerom u prahu i ekstraktom vanilije pa slastičarskom vrećicom nadjenite peciva.
Na vrh kreme stavite poklopce i pospite šećerom u prahu.
izvor: Pun kufer