(FOTO: Shutterstock)
Macarona bechamel egipatski je složenac od mljevenog mesa koji kombinira tjesteninu, umak bešamel i mljeveno meso. Neki kuhari u mesnu smjesu dodaju i žličicu cimeta, ali možete ga i izostaviti. Jednostavniji od lazanja, ovaj složenac idealno je rješenje kada vam se ne komplicira u kuhinji. Bešamel, kao što je slučaj s ovim receptom, možete „pojačati“ mozzarellom i jajetom, a volite li sir, složenac prije pečenja pospite ribanim parmezanom. Poslužite uz zelenu salatu – i uživajte!
Sastojci za egipatsku tjesteninu:
680 g tjestenine (makaroni)
2 žlice maslinovog ulja
1 glavica luka
2 češnja češnjaka
900 g mljevene junetine
240 ml umaka od rajčice
2 žlice sjeckanog peršina
sol
Umak:
60 g maslaca
60 g brašna
1/4 žličice mljevenog muškatnog oraščića
950 ml mlijeka
120 ml temeljca
100 g mozzarelle
1 jaje
sol
Priprema:
1. Zagrijte pećnicu na 200 ° C. Namastite duboku posudu za pečenje žlicom maslinova ulja.
2. Zagrijte veliki lonac vode pa kad provrije ubacite tjesteninu, posolite i kuhajte dok ne bude al dente - tjestenina treba ostati tvrda da se ne bi prekuhala u pećnici. Ocijedite (nemojte ispirati) i prelijte sa žlicom maslinovog ulja.
3. U veliku tavu dodajte žlicu maslinovog ulja i sjeckani luk. Kad luk omekša dodajte češnjak i nakon desetak sekundi dodajte mljeveno meso. Promiješajte, posolite pa dodajte umak od rajčice. Kuhajte još nekoliko minuta dok tekućina uglavnom ne ispari. Maknite s vatre i umiješajte peršin.
4. U velikom loncu otopite maslac na umjerenoj vatri. Umutite brašno pjenjačom, neprestano miješajući, dok ne potamni pa dodajte soli i muškatni oraščić. Polako ulijte toplo mlijeko, neprestano miješajući da ne bude grudica, a zatim postepeno dodajte i temeljac - ako vam se čini da bi umak mogao biti previše rijedak ne morate sav potrošiti. Kuhajte miješajući dok se smjesa ne zgusne.
5. Maknite bešamel s vatre i umiješajte naribanu mozzarellu dok. U manjoj zdjeli istucite jaje i ulijte malo vrućeg bešamel miješajući. Smjesu od jaja izlijte natrag u lonac s bešamelom miješajući.
6. Polovicu tjestenine rasporedite u pripremljenu posudu za pečenje. Prelijte mesnom smjesom pa dodajte preostalu tjesteninu. Ulijte umak i zagladite. Pecite u zagrijanoj pećnici dok ne porumeni, 30-40 minuta. Ako vam složenac prebrzo tamni možete ga u početku prekriti aluminijskom folijom koju maknite desetak minuta prije kraja kako bi se fino zapekao. Ostavite da se ohladi najmanje 15 minuta prije rezanja i posluživanja.
(IZVOR: www.punkufer.dnevnik.hr)