Varivo od cvjetače
(FOTO: Shutterstock)
U hladan jesenski dan želimo pojesti neki brz i ukusan obrok koji će odgovarajuće utopliti i zasititi. Ovo varivo od cvjetače i naribanog sira nameće se kao izvrsna ideja.
Da biste skuhali cvjetaču i ostalo povrće bit će vam potrebno 15-ak minuta, a paralelno možete pripremati i kremasti dio variva koje se radi od maslaca, brašna, mlijeka, začina i naribanog sira.
Nemojte bacati stapke od cvjetače i njih možete iskoristiti u ovom prefinom jelu. Sve termički obrađene sastojke možete izblendati prije nego što ih poslužite, ili ostaviti ovakve kakve jesu.
Sastojci za varivo:
700 ml pilećeg temeljca
500 ml mlijeka
200 g naribane gaude
45 g maslaca
20 g brašna
1 manja glavica cvjetače
1 mrkva
1 stapka celera
sol i papar po želji
Priprema variva:
Operite cvjetaču i narežite je na manje cvjetove. Stavite je kuhati u lonac s pilećim temeljcem, komadićima mrkve i celera. Kuhajte povrće oko 12 do 15 minuta na umjerenoj temperaturi dok ne omekša.
U većoj tavi rastopite maslac i dodajte brašno, sol i papar po želji. Promiješajte sve zajedno. Postepeno ulijte toplo mlijeko. Miješajte smjesu kuhačom dok se ne riješite svih eventualnih grudica, a umak se ne zgusne.
Za to će vam biti potrebno oko dvije minute. U smjesu na bazi brašna dodajte naribani sir.
Dobro promiješajte i pustite da se sir rastopi. Dobivenu smjesu prelijte u kuhano varivo sa cvjetačom. Poslužite varivo toplo uz krišku kruha.
Po želji možete dodati i malo čili praha.
izvor: zadovoljna.hr