Prhka pita od sira
(FOTO: Shutterstock)
Prhke pite omiljena su slastica kojoj se uvijek vraćamo. Brzo su gotove, s tijestom se ne može puno pogriješiti, a slasnom nadjevu od sira malo tko može odoljeti. U nastavku donosimo recept za hrskavu i kremastu pita od prhkog tijesta i ricotta sira koja tako dobro paše uz šalicu kave.
Prhka pita od sira – sastojci:
Za tijesto:
200 g oštrog brašna
200 g glatkog brašna
250 g maslaca
2 žumanjka
Prstohvat soli
50 g šećera u prahu
Za nadjev od sira:
2 bjelanjka
300 g ricotta sira
180 g čvrstog jogurta
Sok jednog limuna
200 g šećera
2 žlice brašna
Prhka pita od sira – priprema:
Pripremite prhko tijesto. Pomiješajte oštro i glatko brašno, a maslac naribajte. Spojite brašno s maslacem dok ne dobijete mrvičastu teksturu. Dodajte šećer, žumanjke i prstohvat soli pa zamijesite tijesto. Podijelite ga na dva dijela, zamotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na pola sata.
Za kremu bjelanjke i šećer izradite u čvrsti snijeg. Pomiješajte sir, jogurt, limunov sok i dvije žlice brašna. Na kraju ručno dodajte izrađene bjelanjke.
Jednu polovicu tijesta izvadite iz hladnjaka i razvaljajte je na veličinu kalupa po želji. Stavite je u kalup pa vilicom izbodite cijelom površinom. Dodajte nadjev. Drugu polovicu tijesta razvaljajte na jednake dimenzije pa je pažljivo stavite na nadjev. Također je izbodite vilicom.
Pecite na 180 stupnjeva oko pola sata, odnosno dok gornja kora ne dobije zlatnu boju.
Ohladite prvo na sobnoj temperaturi, pa u hladnjak nekoliko sati.
izvor- zadovoljna.hr