>
Pozega
20 lip.
26°C
21 lip.
25°C
22 lip.
27°C
23 lip.
29°C
24 lip.
31°C
25 lip.
32°C
26 lip.
34°C
>
Pozega
20 lip.
26°C
21 lip.
25°C
22 lip.
27°C
23 lip.
29°C
24 lip.
31°C
25 lip.
32°C
26 lip.
34°C
Weather for the Following Location: Pozega map, Croatia

Recept za prženu ’rižu’ koja ima 500 kalorija manje nego što je to uobičajeno

Pržena riža
(FOTO: Shutterstock)

25.11.2023. | 08:56 | zadovoljna.hr
IZVOR: zadovoljna.hr
Pregleda: 2128

Cvjetača je iznimno fleksibilna namirnica koja se može upotrijebiti u kuhinji na različite načine. Transformirati se može u fini pire, tijesto za pizzu, a predstavlja i sjajnu alternativu za rižu kada se u blenderu usitni na sitne komade.

U 100 grama kuhane bijele riže nalazi se oko 130 kalorija, a u istoj količini cvjetače pet puta manje – odnosno oko 25 kalorija. Ne čudi stoga što je popularan izbor mnogih koji žele uživati u većom volumenu hrane s manjom kalorijskom vrijednošću.

Rižu od cvjetače možete upotrijebiti i kao alternativu za popularno jelo kineske gastronomije fried rice, odnosno prženu rižu. U originalnom receptu kuhana riža se prži na ulju s povrćem po želji i jajima kako bi se dobilo ukusno, fino i zaokruženo jelo.


Mi vam donosimo recept za prženu „rižu“ koja se radi s niskokaloričnom cvjetačom.


Sastojci:

500 g cvjetova cvjetače, 150 g smrznutog graška s mrkvom, 50 g umaka od soje, 3-4 mlada luka, 2 velika jaja, 2-3 češnja češnjaka, 1 paprika, 1 čajna žličica naribanog svježeg đumbira, 1 čajna žličica šećera, 1 čajna žličica rižina octa, ½ čajne žličice tostiranog sezamovog ulja, sol i papar po želji, biljno ulje za pirjanje, čili prah po želji

Priprema:

Uz pomoć sjeckalice povrća usitnite cvjetove cvjetače u manje komade nalik na rižu. Ovdje pronađite recept za pripremu riže od cvjetače.

Zagrijte malo ulja u velikoj tavi i na njemu ispecite jaja na kajganu. Posolite i popaprite. Stavite jaja sa strane.

U istoj tavi dodajte još ulja pa prepirjajte nasjeckani bijeli dio mladog luka i papriku. Pirjajte dok povrće ne omekša.

Dodajte nasjeckani češnjak i naribani đumbir i pirjajte oko jedne minute.

Dodajte usitnjenu cvjetaču, umak od soje, šećer i sol. Pirjajte oko tri minute uz često miješanje.

Dodajte smrznuti grašak s narezanom mrkvom i pirjajte sve zajedno još par minuta dok povrće ne omekša.

Dodajte rižin ocat, sezamovo ulje, jaja na kajganu i zeleni dio mladog luka. Dobro promiješajte i odmah poslužite.

Po želji možete dodati i malo usitnjenih komadića prženog kikirikija.

izvor: zadovoljna.hr


VIŠE NA TEMU:
RECEPT
HRANA
RIŽA
PRŽENJE

Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Hoćete li izaći na drugi krug lokalnih izbora u Požegi?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI