Pržena riža
(FOTO: Shutterstock)
Cvjetača je iznimno fleksibilna namirnica koja se može upotrijebiti u kuhinji na različite načine. Transformirati se može u fini pire, tijesto za pizzu, a predstavlja i sjajnu alternativu za rižu kada se u blenderu usitni na sitne komade.
U 100 grama kuhane bijele riže nalazi se oko 130 kalorija, a u istoj količini cvjetače pet puta manje – odnosno oko 25 kalorija. Ne čudi stoga što je popularan izbor mnogih koji žele uživati u većom volumenu hrane s manjom kalorijskom vrijednošću.
Rižu od cvjetače možete upotrijebiti i kao alternativu za popularno jelo kineske gastronomije fried rice, odnosno prženu rižu. U originalnom receptu kuhana riža se prži na ulju s povrćem po želji i jajima kako bi se dobilo ukusno, fino i zaokruženo jelo.
Mi vam donosimo recept za prženu „rižu“ koja se radi s niskokaloričnom cvjetačom.
Sastojci:
500 g cvjetova cvjetače, 150 g smrznutog graška s mrkvom, 50 g umaka od soje, 3-4 mlada luka, 2 velika jaja, 2-3 češnja češnjaka, 1 paprika, 1 čajna žličica naribanog svježeg đumbira, 1 čajna žličica šećera, 1 čajna žličica rižina octa, ½ čajne žličice tostiranog sezamovog ulja, sol i papar po želji, biljno ulje za pirjanje, čili prah po želji
Priprema:
Uz pomoć sjeckalice povrća usitnite cvjetove cvjetače u manje komade nalik na rižu. Ovdje pronađite recept za pripremu riže od cvjetače.
Zagrijte malo ulja u velikoj tavi i na njemu ispecite jaja na kajganu. Posolite i popaprite. Stavite jaja sa strane.
U istoj tavi dodajte još ulja pa prepirjajte nasjeckani bijeli dio mladog luka i papriku. Pirjajte dok povrće ne omekša.
Dodajte nasjeckani češnjak i naribani đumbir i pirjajte oko jedne minute.
Dodajte usitnjenu cvjetaču, umak od soje, šećer i sol. Pirjajte oko tri minute uz često miješanje.
Dodajte smrznuti grašak s narezanom mrkvom i pirjajte sve zajedno još par minuta dok povrće ne omekša.
Dodajte rižin ocat, sezamovo ulje, jaja na kajganu i zeleni dio mladog luka. Dobro promiješajte i odmah poslužite.
Po želji možete dodati i malo usitnjenih komadića prženog kikirikija.
izvor: zadovoljna.hr