Rižoto iz pećnice
(FOTO: Shutterstock)
Mungo grah sjajan je izbor bjelančevina biljnog porijekla – u 100 grama nekuhanog mungo graha naći ćete čak 24 grama proteina.
Od zelenog mungo graha možete napraviti ukusni curry, namaz, ali i rižoto. Spojite ga s rižom i povrćem i pripremite na neobičan način – u pećnici.
Umjesto da rižu i mungo grah pažljivo podlijevate temeljcem i miješate na štednjaku, sve sastojke prebacite u vatrostalnu posudu i stavite termički obrađivati u pećnici.
Da biste dobili jelo ukusne teksture i okusa važno je mungo grah namočiti u vodi barem dva sata prije termičke obrade, a najbolje bi bilo večer prije pripreme.
Sastojci:
330 g arborio riže
170 g mungo graha
60 ml jabučnog octa
1 l povrtnog temeljca
1 mrkva
1 paprika
1 limun
1 luk
1-2 češnja češnjaka
1 žlica maslaca
1 žlica mediteranske mješavine začina
1 čajna žličica češnjak u prahu
1 čajna žličica dimljene paprike u prahu
biljno ulje po želji
sol i papar po želji
Priprema:
U većoj tavi zagrijte nešto ulja pa na njemu prepržite sitno nasjeckani luk, papriku i mrkvu oko pet minuta.Dodajte nasjeckani češnjak i pirjajte još oko jedne minute.Ubacite arborio rižo i namočeni, ali ocijeđeni mungo grah. Dobro promiješajte.Podlijte s jabučnim octom.Začinite s mediteranskom mješavinom začina, dimljenom paprikom u prahu, češnjakom u prahu, solju i paprom. Kuhajte sve zajedno par minuta.Prebacite ovu mješavinu u vatrostalnu posudu s povrtnim temeljcem.Termički obrađujte složenac u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 Celzijevih stupnjeva oko 30 minuta.Izvadite složenac iz pećnice, umiješajte u njega jednu žlicu maslaca i pokapajte ga sa sokom jednog limuna. Po želji možete dodati i nešto parmezana.Poslužite jelo sa salatom po želji. Dobar tek!
izvor: Pun kufer