Grčka pita
(FOTO: Getty Images)
Spanakopita ili pita od špinata, slano je grčka pita slična bureku (kada bi burek mogao biti punjen nečim osim mesom, naravno. U nju, osim špinata, ide pirjani luk, feta sir, jaje i začini, a sve skupa je umotano u koru za pite koja jelu daje lijepu hrskavost.
Recept koji dijelimo s vama sadrži sve glavne sastojke spanakopite, ali je priprema prilično pojednostavljena. Zapravo, radi se o fritati sa špinatom, feta sirom, cherry rajčicama i finim začinima, ali, bez brige, našlo se mjesta i za finu hrskavu koru za pite. U nju se ništa ne mota, nego se kora nareže na trakice, preprži i pospe po ovoj sočnoj i mirisnoj fritati.
Sastojci za spanakofritatu:
Maslinovo ulje, za prženje plus 1 žlica
1 list tijesta za pite, izrezan na trake debljine 5 mm
8 jaja
80 ml vrhnja za kuhanje
280 g mladog špinata
3 ljutike, tanko narezane
2 češnja češnjaka, zgnječena
1 limun, sitno naribana korica i iscijeđen sok
1⁄4 šalice svježeg kopra, nasjeckanog
150 g feta sira, izlomljenog na veće komade
150 g cherry rajčica, prerezanih na pola
Priprema spanakofritate:
U tavi zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte jednu četvrtinu trakica od tijesta, pržite 10-20 sekundi dok ne postanu zlatne i hrskave pa izvadite na kuhinjski ručnik. Ponovite sa svim tijestom.
U vrču umutite 8 jaja i gusto vrhnje.
Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva.
Zagrijete žlicu ulja u gusanoj tavi promjera 25 centimetra. Dodajte mladi špinat, ljutiku i češnjak. Pirjajte dvije minute ili dok špinat ne uvene i tekućina ne ispari. Umiješajte koricu limuna, pola iscijeđenog soka i kopar.
Ulijte smjesu jaja i vrhnja u tavu. Na vrh stavite 100 grama fete izlomljene na velike komade. Nakon 3 minute, ili kada se počne zgušnjavati, maknite s vatre.
Stavite tavu u pećnicu na 5 minuta ili dok se fritata posve ne stegne i ne dobije boju na vrhu.
Pomiješajte cherry rajčice, preostali limunov sok i preostalu fetu i začinite. Rasporedite po fritati i dodajte pržene trakice tijesta.
izvor: Pun kufer