Slovačka pizza
(FOTO: Shutterstock)
Inačice pizze pronalazimo diljem Europe, a Slovaci osobito hvale svoj podplamenník ili podpecník, koji podsjeća na popularni njemačko-francuski specijalitet flammkuchen, najpoznatiji u pograničnim područjima tih zemalja. Kao i brojna druga jela, i ovo je nastalo posve slučajno.
U prošlosti, bez modernih peći, pekari su testirali temperaturu tako što su ubacivali komadiće tijesta na vatru. Ubrzo su počeli dodavati sastojke poput luka, slanine i vrhnja – i napravili novo jelo.
Što je brynza?
Recept za podplamenik često uključuje dodatke poput jaja i svježeg sira (brynze), karakterističnog za slovačku kuhinju. Radi se o mekanom, bijelom siru koji se najčešće radi od kombinacije ovčjeg i kravljeg mlijeka. To je svježi sir, kremaste teksture koji ima izražen, pun okus koji može biti blago pikantan do intenzivno slan, ovisno o načinu pripreme.
Konzistencija mu je kremasta i maziva, slična feta siru, ali mekša i manje zrnasta. Često se koristi kao namaz, dodatak tijestima, umacima za tjesteninu, ili kao sastojak tradicionalnih jela poput slovačkih bryndzových halušiek - valjušaka sa sirom i slaninom. Nemate li pri ruci brynzu možete je zamijeniti mješavinom feta sira i kiselog vrhnja ili mlijeka za sličnu konzistenciju i okus. Također, možete ga i izostaviti te koristiti vrhnje.
Slanina, ali i losos, jabuke...
I dok se za flammkuchen koristi jednostavno tijesto od glatkog brašna, vode i ulja (ili maslaca), bez kvasca, podplamenik često sadrži kvasac. Nakon što pripremite tijesto, pustite ga da odmara 15 minuta. Prilikom valjanja, pokrijte ostatak tijesta folijom kako ne bi osušilo.
Razvaljano tijesto pažljivo prebacite na pleh pomoću valjka – prije toga pospite tijesto i valjak brašnom kako se ne bi lijepilo. Dok tijesto odmara, pripremite sastojke za nadjev i zagrijte pećnicu na 230 °C. Visoka temperatura je ključna jer se tanko tijesto peče samo 10-15 minuta.
Kada rubovi postanu zlatni i hrskavi, jelo je gotovo. Na ovo jelo možete staviti različite kombinacije sastojaka. Osim klasičnih dodataka poput vrhnja, slanine i luka, isprobajte i dimljeni losos, hren i kopar: premažite tijesto hrenom, dodajte losos i nakon pečenja ukrasite koprom. Za slatku verziju na tijesto poslažite kriške jabuka i pospite cimetom.
Podplamenik - sastojci
310 g glatkog brašna
135 ml mlake vode
15 ml ulja (ili otopljenog maslaca)
15 ml ulja (ili otopljenog maslaca)
250 g vrhnja za šlag (ili creme fraiche)
1 veći luk
4 žlice poriluka (zeleni dio)
260 g slanine (manje masne)
1 šaka vlasca
Podplamenik - priprema
Zamijesite tijesto od brašna, mlake vode, ulja i soli pa oblikujte kuglu. Ako je tijesto ljepljivo, dodajte još malo brašna. Pustite da odmara 15 minuta.
Pripremite nadjev: narežite luk i poriluk na kolutiće, a slaninu na kockice.
Tijesto podijelite na dva dijela i razvaljajte u tanki krug. Stavite na papir za pečenje. Premažite vrhnjem, ravnomjerno pospite lukom, porilukom i slaninom.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 10-15 minuta dok rubovi ne postanu zlatni. Po želji ukrasite vlascem i poslužite.
izvor: Pun kufer