Složenac od tjestenine
(FOTO: Shutterstock)
Složenci sa tjesteninom su savršeničistači hladnjaka, bilo da imate višak bolonjeza,ilinekog drugog umaka koji treba potrošiti, povrća, sira ili šunke – zapečena tjestenina je spas za višak hrane.
No čak i da vam je kuhinja prazna, lako je možete pripremiti i „od početka“. Kao inspiracija može poslužiti iomiljena varijanta lazanja jer jedina razlika je u vrsti tjestenine. Kako bi se složenac imao finu hrskavu koricu pomoći će vam mješavina parmezana i hrskavih panko krušnih mrvica.
Jedna od tajni savršenog složenca od tjestenine je u tome da je ne prekuhate prije stavljanja u pećnicu. Bit će dovoljno četiri, pet minuta kuhanja, a tijekom pečenja će dodatno omekšati.
Sastojci za složenac s tjesteninom:
400 g tjestenine (penne)
300 g mljevenog mesa
1 glavica luka
1 režanj češnjaka
1 žlica nasjeckanog svježeg bosiljka
1 žličica sušenog origana
1 žličica sjemenki komorača
800 g umaka od rajčice (passata)
Umak od sira:
50 g maslaca
40 g brašna
400 ml mlijeka
100 g topivog sira
½ žličice muškatnog oraščića
sol, papar
Za posipanje:
30 g panko krušnih mrvica
½ žlice svježe naribanog parmezana
Priprema složenca s tjesteninom:
Zagrijte pećnicu na 200°C. Zagrijte vodu u velikom loncu i kad proključa posolite i dodajte tjesteninu.
Kuhajte je samo 4-5 minuta, ocijedite i umiješajte malo maslinovog ulja ili maslaca.
Luk nasjeckajte pa popržite na tavi na malo ulja miješajući.
Dodajte sjeckani češnjak, bosiljak, komorač i origano te pržite desetak sekundi, dok ne zamiriše pa ulijte umak od rajčice.
U drugoj tavi popržite meso na malo ulja miješajući ga kuhačom. Nakon 15 minuta ulijte umak od rajčice, dodajte dobar prstohvat soli i papra te pustite da lagano kuha 15 minuta.
Dok se umak od rajčice i mesa kuha, napravite umak od sira. Dodajte maslac u lonac na srednje jakoj vatri. Kad se otopi, dodajte brašno i miješajte minutu do dvije pa ulijte mlijeko žustro miješajući da se ne naprave grudice. Zatim ulijte ostatak mlijeka i kuhajte dok se ne zgusne. Dodajte naribani sir, sol, papar i muškatni oraščić te miješajte dok se sir ne otopi, a umak postane gust i kremast. Isključite vatru i pomiješajte ga s tjesteninom.
Na dno posude za pečenje dodajte malo mesnog umaka pa složite polovicu tjestenine, dodajte zatim sloj mesnog umaka pa ostatak tjestenine i ostatak mesnog umaka. Na kraju pospite krušnim mrvicama i svježe naribanim parmezanom. Pecite u pećnici 30 minuta.
izvor: Pun kufer