Mramorni kolač
(FOTO: iStock)
Recept za kolač bez jaja i maslaca? Možda na prvu ne zvuči kao nešto što će rezultirati sočnim kolačem, ali ovaj mramorni kolač odmah dokazuje suprotno!
Brzo se i jednostavno priprema, a povrh svega nevjerojatno je ukusan. Ni ne primijetite da nedostaju dva uobičajena sastojka.
Uvjerite se sami i isprobajte, kladimo se da ćete ovaj klasični kolač ubuduće češće peći u ovoj verziji
Sastojci:
400 g brašna
325 g šećera
350 ml mlijeka, plus 1 dodatna žlica
1 pakiranje praška za pecivo
1 pakiranje vanilin šećera
175 ml ulja
40 g kakaa u prahu
1 prstohvat soli
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Namastite kalup za torte ili kalup za kruh. U posudi za miješanje pomiješajte brašno, šećer, prašak za pecivo, vanilin šećer i prstohvat soli. Zatim dodajte ulje i mlijeko i sve promiješajte. Trećinu tijesta prebacite u drugu zdjelu.Za tamno tijesto dodajte kakao prah i jednu žlicu mlijeka.Sve zajedno izmiješajte.
U kalup naizmjenično sipajte svijetlo i tamno tijesto. Na kraju provucite vilicom da napravite mramorni uzorak. Stavite posudu za pečenje u pećnicu i pecite kolač oko 60 minuta (napravite test štapićima!). Gotov mramorni kolač izvadite iz pećnice, stavite na rešetku i ostavite da se ohladi. Izvadite iz kalupa tek kad se potpuno ohladi.
Prije posluživanja mramorni kolač možete oplemeniti po želji. Kao preljev idealni su šećer u prahu ili čokoladna glazura. Alternativno, možete ga također dodati nasjeckane orašaste plodove ili čokoladne kapljice.
Dobar tek!
izvor: Glas Istre