Junetina u umaku
(FOTO: Shutterstock)
Meksička kuhinja riznica jeslasnih jela koje obožava cijeli svijet: popularna torta od čokoladnog biskvita, kreme od jaja i vanilije te karamela, čili ili neodoljive enchiladesamo su neki od primjera. Jelo vrijedno pripreme je i meksička trgana junetina u umaku punom okusa. Meko meso s gustim umakom savršeno je u kombinaciji s palentom, tortiljama, kao i rižom.
Sastojci za trganu junetinu:
Suha marinada:
1 - 2,5 žlica mljevene dimljene paprike prema ukusu (chipotle)
1 žlica slatke mljevene paprike
1 žlica sušenog origana
1 žličica pimenta
1 žličica korijandera u prahu
2 žličice luka u prahu ili češnjaka u prahu
1 žličica soli i papra
Ostalo:
1,5 kg junetine za sporo pečenje/kuhanje (but, lopatica)
5 češnja češnjaka
1 glavica luka
185 ml soka od naranče
2 žlice soka limete
400 g pelata
500 ml goveđe ili pileće juhe/temeljca
125 ml vode sol, papar,
maslinovo ulje
Priprema trgane junetine:
Luk narežite na kockice, češnjak usitnite. Meso narežite na četiri dijela.
Pomiješajte sastojke za suhu marinadu, odvojite četiri žličice pa pospite po mesu i utapkajte rukama.
Meso kratko popržite sa svih strana u velikoj tavi ili loncu pa izvadite na tanjur i ubacite luk. Pržite ga pet minuta pa dodajte češnjak i pržite dok ne zamiriše.
Ulijte sok od naranče i sok od limete pa kuhajte miješajući dok se ne rastope mesni sokovi s dna posude.
Dodajte pelat, temeljac, vodu i začine te meso. Pustite da provrije pa smanjite vatru.
Kuhajte 2-3 sata dok meso ne omekša i zatim skinite poklopac. Pirjajte još 30 minuta, ili dok govedina ne omekša dovoljno da je možete vilicom razdvojiti na rezance.
Ostavite umak da se kuha bez poklopca još 10 do 15 minuta da se reducira i zgusne pa ga izmiksajte štapnim mikserom. Kušajte i posolite, ako je potrebno. Meso i umak poslužite kao dodatak palenti, tortiljama ili kuhanoj riži.
izvor- Pun kufer