Švicarski odrezak
(FOTO: Shutterstock)
Swiss steak mnogi prevode kao švicarski odrezak, no upitno je potječe li to jelo uistinu iz Švicarske. Neki tvrde da je swiss steak dobio ime prema engleskom pojmu swissing – što znači izravnati površinu udaranjem ili provlačenjem ispod valjka.
Swiss steak komad je mesa – najčešće junetine – koji se dobro istuče batom prije nego što se stavi kuhati ili peći u umaku na bazi rajčice i povrća sve dok ne postane toliko mekan da se topi u ustima.
Za ovaj recept možete upotrijebiti bilo koji dio junetine – čak i tvrđe dijelove jer se meso podvrgava dugoj termičkoj obradi sve dok ne omekša. Vrlo ga lako možete pripremiti i kod kuće prema receptu koji slijedi.
Sastojci:
800 ml nasjeckane rajčice
700 g junećih odrezaka
500 ml mesnog temeljca
60 g brašna
2 veće mrkve
1 veliki luk
1 žlica umaka Worcestershire
1⁄2 čajne žličice slatke paprike u prahu
1⁄2 čajne žličice češnjaka u prahu
sol i papar po želji
biljno ulje za pirjanje
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva.
Koristeći bat za meso, istucite juneće odreske na debljinu od oko jednog centimetara.
U zdjeli pomiješajte brašno, mljevenu papriku, češnjak, sol i papar po želji.
Uvaljajte odreske u brašno i kratko ih ispecite na zagrijanom ulju. Pecite ih sa svake strane po nekoliko minuta dok ne dobiju lijepu zlatnosmeđu boju. Ostavite ih sa strane.
Na dno vatrostalne posude stavite očišćeni i narezani luk i mrkvu na veće komade.
Na vrh povrća posložite odreske.
Prelijte sve zajedno s nasjeckanim rajčicama – svježim ili iz konzerve, mesnim temeljcem i umakom Worcestershire. Posolite i popaprite po želji.
Poklopite posudu i stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na oko dva i pol sata dok meso ne omekša.
Poslužite odreske s pireom od krumpira. Dobar tek!
izvor: Pun kufer